Trei oameni, care lucrau la o amenajare sub un pod al CFR în zona Pestera Bolii, au sfârsit cumplit, chiar în momentul în care turnau beton pentru a realiza parapetii de sustinere ai unui mal.  Cei trei aveau 52, 58 si 63 de ani, toti fiind oameni cu mare experientã si mai aveau de lucru aici, doar în luna noiembrie. Locuiau în Moldova, iar firma  subcontractase lucrãri la CFR, însã, din senin, un bolovan urias s-a dizlocat din malul aflat undeva deasupra cursului de apã si s-a prãbusit peste oameni, antrenând cu el tone de rocã ce au fost cu greu îndepãrtate, dupã un efort de aproximativ 5 ore.
Au fost ore de agonie, în care pompierii au sãpat sã ajungã la muncitorii surprinsi sub pãmânt. Au adus o macara, însã, atât de grea era roca, încât cablurile de otel s-au rupt si bolovanul urias a fost scãpat încã o datã peste locul în care cei trei si-au gãsit sfârsitul. Ceilalti muncitori, colegi ai victimelor priveau siderati ceea ce se petrecea pe santierul lor si nu întelegeau ce s-a petrecut acolo.
„Sunt colegii nostri. Turnau beton. Nu stiu ce s-a petrecut. Era departe malul, nu stim decât cã i-a înghitit de vii”, ne-a spus unul dintre muncitorii angajati la firma ce executa acolo lucrãri.
Accidentul s-a întâmplat pe tronsonul de cale feratã dintre statia Pestera Bolii- Petrosani, mai exact pe o cale feratã aflatã acum în constructie. Muncitorii lucrau la amenajarea unui podet si erau în albia râului, când un mal de pãmânt cu bolovani s-a desprins si i-a îngropat de vii.
Imediat la fata locului s-au deplasat mai multe echipaje de la SMURD si pompieri militari. Accidentul colectiv este acum cercetat de ITM, dar si procurorii vor deschide un dosar penal.
Adrian Bozdog, inspector sef al ITM Hunedoara, spune cã au fost ridicate toate documentele de la firma care executã lucrarea, iar muncitorii lucrau legal, aveau cãrti de muncã din anul 2015 si instructajul la zi.
„Din ce s- a constatat vizual, a fost o rupere de mal, fãrã niciun fel de legãturã cu lucrarea, pentru cã ei doreau sã toarne beton la ora aceea si dãdeau nivelul. Noi stabilim dacã au fost încãlcate normale de securitate în muncã, urmând ca dosarul sã fie înaintat cãtre Procuraturã, unde vor fi stabiliti eventualii vinovati”, a spus Adrian Bozdog, la fata locului, acolo unde a ajuns si prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely.

„Este un accident colectiv de muncã, implicate fiind 3 victime. A fost o operatiune de evacuare cu eforturi mari si ITM face primele investigatii”, a declarat prefectul.
Dupã 5 ore de sãpãturi, în care pompierii au depus un efort urias, ajutati pe rând de o macara de mare tonaj si un excavator, dar si cu sapele si lopetile, cei trei au fost scosi de sub pãmânt si transportati la serviciul de medicinã legalã, pentru necropsie.
Au fost peste 20 de pompieri implicati în actiunea care a durat mai bine de 5 ore.  Acesta este cel de al doilea accident grav, ce se petrece în Valea Jiului, si care implicã angajati ai CFR, dupã cel în care doi mecanici au murit striviti sub locomotivã rãmasã fãrã frâne.
Toate santierele în care se executã lucrãri ce apartin Ministerului Transporturilor vor fi  verificate sãptãmâna viitoare în ceea ce priveste normele de securitate a muncii. Pe de altã parte, Ministrul Transporturilor, Felix Stroe a dispus instituirea imediatã a unei comisii de anchetã a accidentului, condusã de Secretarul de Stat Ninel Cercel. ”Aceasta a plecat la fata locului pentru a analiza cauzele în care  s-a produs accidentul de la Petrosani si pentru a dispune mãsuri în consecintã.
Cercetarea cauzelor se va face în comun cu celelalte institutii abilitate ale statului”, au anuntat reprezentantii MT.
Diana Mitrache