Abia aici, la Olimpiada de la Londra, tara noastra este tratata cu multa consideratie ca rezultat al valorii noastre.  Se vorbeste mult despre Romania…

Gazdele Jocurilor Olimpice, Marea Britanie, respectiv englezii, nu sunt patrunsi de mandria oarba de a fi in centrul atentiei intregii planete. Un popor relativ rasfatat de soarta, nu uita sa rationalizeze la rece, dincolo de interesul aratat concursului suprem si a satisfactiilor nascute din aceasta desfasurare de forte – Olimpiada…

Abia aici, la Olimpiada, tara noastra este tratata cu multa consideratie ca rezultat al valorii noastre. Se vorbeste mult despre Romania, cu precizarea ca o tara mica se lupta ”in ring” cu marile puteri ale lumii pe care le incomodeaza vadit in competitie. Ceea ce s-a remarcat in diverse cercuri este faptul ca Romania are o pepiniera valoroasa de talente si creiere, dar ca nu sunt valorificate, nu sunt sustinute suficient drept pentru care sunt atrase de state si sisteme care au nevoie de ele, asa cum au facut chiar ei cu finatisti si economisti, cu doctori si profesori, cu ingineri si artisti romani.

Dincolo de aceste observatii si dezbateri lansate de oamenii simpli ai Marii Britanii, gazda JO, acestia au niste frustrari privind cheltuirea banilor cu aceasta ocazie. Unii spun ca ar fi preferat trenuri mult mai confortabile, dar au recunoascut avantajele unui asemenea efort financiar. Altii sunt suparati ca noile constructii ridicate cu acest prilej au statut teporar. Ar fi preferat, spun ei, sa se cheltuiasca bani mai multi din contributiile lor, dar aceste constructii sa fie ulterior folosite de englezi. Foarte multi cunosc avantajele gazduirii de catre Londra a JO, stiind ca economia, consumul, serviciile si turismul vor avea un impuls benefic pe termen scurt si mediu. Dar si aici exista carcotasi, ca peste tot in lume, doar ca acestia nu se prea vad.

De exemplu, un asemenea carcotas se plangea ca firma de cablu tv i-a suplimentat pachetul de programe cu inca 22, cu ocazia JO. Initial nu am inteles ce i-a produs supararea. Am intrebat: trebuie sa platesti pentru asta? Nu!, a replicat John. Toti cei de fata l-au ironizat spunandu-i ca va avea probleme cu degetul care manevreaza telecomanda. Si referitor la programe, chiar BBC a mai introdus trei programe care transmit permanent din diverse locuri de desfasurare a Jocurilor Olimpice.

Exista si greseli ale organizatorilor, care au fost taxate serios de populatie. Chiar Stadionul Olimpic are o problema, descoperita dupa ce s-a dat startul JO. Exista locuri/zone ale stadionului de unde spectatorul nu poate vedea nimic. Scandalul a fost de proportii, pentru ca biletele se cumparasera cu mult timp inainte. Organizatorii au avut o misiune grea. Sa gaseasca solutii de splimentare a locurilor pe un stadion arhiplin. Si le-au gasit.

Un alt scandal, care a facut inconjurul Marii Britanii, a fost cel legat de biletele gratuite oferite asociatiilor sportive care nu au onorat ”invitatiile”. Pentru ca foarte multi englezi nu prinsesera bilete, cererea fiind foarte mare,  acestia au protestat cerand retragerea ofertei. Ceea ce organizatorii au si facut punand in vazare biletele nefolosite de asociatii.

 Anca Maria Balan, corespondenta din Redhill-Londra