A fost ca la instructie, cu militari autentici, glume bune, muzicã pe mãsurã, o regie de exceptie si mult antren, sâmbãtã, pe scena Teatrului Dramatic I.D Sîrbu din Petrosani.  Actorii au fost exceptionali si verva  cu care au tinut sala în prizã a fost debordantã. Pentru asta, tinerii actori de la noi, care au recunoscut cã armata nu le-a fost familiarã pânã acum, au venit în fata publicului ca niste militari adevãrati, chiar si bãrbieriti, asa cum ne cere rigoarea de cazarmã.
Regizorul Horatiu Ioan Apan a adus militãria pe scena de la Petrosani, într-o interesantã poveste despre armatã si timpul petrecut în cazarmã. Actorii de la Petrosani sunt pusi în fata unor situatii comice, dar si dure, iar eroul principal, care pânã la urmã îsi spune de fapt povestea, face un portret a ceea ce a însemnat armata. „Este o piesã foarte dinamicã. Nu îi lipseste nici umorul, nici sensibilitatea si nici actiunea. Eu sunt personajul central al acestei piese, aceasta fiind un soi de autobiografie a personajului, pentru cã la final se si spune cã a devenit scriitor si tocmai a scris o piesã care se intituleazã „Biloxi Blues”. Are dubla ipostazã de personaj si narator, pentru cã el este cel care comenteazã foarte mult despre celelalte personaje”, ne-a spus Mihai Alexandru, actorul din rolul central.
Întreaga poveste graviteazã în jurul unui sergent dur, pe care armata si-a lãsat amprenta si, la rândul sãu, le face tuturor viata ca de cazarmã, el fiind oarecum, personajul rãu.
„Publicul, cred, cã asa mã va percepe. Dacã mã va percepe ca personaj rãu, înseamnã cã mi-am fãcut treaba cum trebuie. Oricum, la final, personajul se dezumanizeazã. E un personaj ce mi-e foarte drag, apropiat de vârsta mea si a avut o mare problemã. Are o placã groasã de metal în cap, pentru cã o parte din creier e undeva prin nisipul desertului arab. Telul lui în viatã este victoria si, pe lângã asta este si disciplina si, cu toate cã pare rãu cu acesti soldati, pe care încearcã sã îi scoatã din rutinã, ceea ce face practic, face pentru un tel: disciplina si victoria”, ne-a spus Dragos Mãcesanu, actorul care a interpretat rolul unui sergent dur, prea dur, care îi face pe soldati sã îsi ia, uneori, câmpii.
Despre disciplinã si soldati a fost vorba în premierã de sâmbãtã, despre care regizorul Horatiu Ioan Apan spune cã este o radiografie a armatei.
„Actorii aduc în scenã o parte din  viata personajelor lor. Este o aventurã de 10 sãptãmâni, pe care ei o petrec într-o cazarmã din Biloxi, Mississippi, unde un sergent dur are misiunea de a-i disciplina, de a-i face ascultãtori, supusi, asa încât sã poatã supravietui în orice conditii de rãzboi, de conflagratie, de orice conflict armat, evident, în afara SUA, oriunde în lume”, a explicat, în câteva cuvinte, piesa, Horatiu Ioan Apan, regizorul care a adus publicul în atmosfera de rãzboi, la final, cu un film despre rãzboiul adevãrat, antrenând imaginile cu muzica potrivitã pentru a crea ceea ce ar fi însemnat cu adevãrat acest rãzboi, dacã el ar fi existat si pentru personajele sale.
Piesa de teatru a sintetizat în cele douã ore, 10 sãptãmâni, reduse la o searã de premierã pe scena teatrului dramatic de la Petrosani, iar din distributie au fãcut parte: Mihai Alexandru, Dragos Mãcesanu, Radu Tudosie, Mihai Sima, Alexandru Cazan, Adelin Ilie, Sergiu Fârte, Daniel Cergã, Amelia Toaxen si Simona Codreanu.  Scenografia este semnatã Eliza Labancz
Diana Mitrache