Amenajarea hidrotehnicã din Defileul Jiului va distruge Jiul în acest loc si, tocmai din acest motiv, ecologistii de la Green Aventure au protestat la finele sãptãmânii trecute.  Scopul principal al  actiunii este de a atrage atentia asupra pericolului cã, unul dintre cele mai bune trasee de rafting din România poate sã disparã. Asa cã sâmbãtã, au venit, la 2 km de la intrarea dinspre Petrosani în Defileul  Jiului, sã protesteze împotriva amenajãrii hidrotehnice de aici.
„Apa este bunã pentru rafting, însã, noi suntem supãrati pe ei cã o sã opreascã acest curs de apã, aproape total. Va distruge total tot sistemul de mai jos. Din pãcate, stãm si asistãm la distrugerea apelor. Am fost sportiv la lotul national de caiac canoe. Anul  acesta, am fost si am reprezentat România la Campionatul mondial de caiac în Georgia si  se fac bani buni din ecoturism si rafting”, a spus Cãtãlin Câmpeanu, organizatorul protestului din Defileul Jiului, de la finele sãptãmânii trecute. „România nu stie sã exploateze acest capital, crede cã pentru câtiva MWatti energie, care oricum, niciun om din Valea Jiului nu va beneficia, este necesar sã torni betoane. Este absolut  aberant ce se întâmplã.  Aici se lucreazã si acum si probabil va fi terminatã lucrarea”, a spus un alt protestatar din Defileul Jiului, caicaicist venit sã protesteze aici.  „De la ture de biciclete, hiking, rafting, cãtãrare, caiac, pe acest râu s-au putea trãi. Si noi ce alegem sã facem? Sã distrugem de tot o zonã si sã câstigãm 3% randament energetic pe piatã, care merg tot la bãietii destepti. Nouã ne stricã natura, ca cineva sã facã multi bani”,  l-a completat un alt sportiv.  Amenajarea hidrotehnicã este gata, iar ecologistii cred cã de anul viitor ar putea sã devinã functionalã, iar  debitul apei nu va mai  permite niciodatã astfel de concursuri si aceasta ar putea fi, în opinia lor, ultima sansã de mai face rafting pe Jiu.  Pânã acum au fost investite sume uriase în cele douã amenajãri de pe teritoriul judetului Hunedoara si cea de pe Gorj. Cifrele aratã cã lucrãrile care au fost realizate sunt aproape gata si cã acum se mai fac doar lucrãri de echipare si montare a instalatiilor în centrale.  Devizul total  general al lucrrãilor este de peste 100 de milioane de euro si acolo, în afara celor douã tunele, investitia este completatã de un baraj cu microhidrocentralã amplasat la Livezeni, la intrarea in defileu, care  permite acumularea unui volum de apã de 130.000 mc, precum si de o centralã suprateranã echipatã cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, si putere instalatã  de 40,5 MW.
Complexul energetic, dacã va fi vreodatã finalizat, va avea o capacitate anualã de 259 GWh. De-a lungul timpului, mai multe  organizatii sportive au ajuns în Defileul Jiului si au fãcut astfel de concursuri de  rafting, curgerea de apã fiind pretabilã la astfel de sporturi de aventurã.  La fel se va întâmpla si la finele acestei sãptãmâni.
Diana Mitrache