Anuntatã de premierul Mihai Tudose, repunerea pe un fãgas normal a Complexului Energetic Hunedoara este doar o iluzie considerã activistii de mediu. Cei care au luat pozitie fatã de declaratiile premierului sunt reprezentantii Greenpeace România.
Acestia spun cã CEH nu mai poate fi eficientizat, iar banii pe care premierul Mihai Tudose a anuntat cã intentioneazã sã-i investeascã în minerit ”ar putea fi folositi pentru diversificarea economicã a Vãii Jiului”. Potrivit Greenpeace, ambele termocentrale ce folosesc huila din Valea Jiului ”functioneazã în afara legii, fãrã autorizatie integratã de mediu si fãrã perspective reale de a obtine autorizatia, cu emisii si de zece ori peste limitã, la anumiti parametri”.”Dincolo de efectele negative asupra sãnãtãtii, climei si mediului, ele încalcã atât legislatia nationalã, cât si legislatia europeanã privind emisiile. Conform directivelor europene, la a cãror adoptare România a participat în calitate de Stat Membru, termocentralele Mintia si Paroseni ar trebui sã fi fost demult închise.
În contextul geopolitic actual, pentru societatea româneascã este important sã se pozitioneze de partea europeanã, iar asta presupune pe de-o parte respectarea legislatiei, iar pe de altã parte distantarea de grupul Visegrad, condus de Polonia si Ungaria – principalele contestatare ale viziunii europene, mai spun activistii Greenpeace.
Acestia afirmã cã ”sustinerea neechivocã arãtatã de premier pentru un operator economic ce încalcã cu bunã stiintã legislatia europeanã este un semnal negativ, nu doar pentru partea de mediu, ci si ca pozitionare în cadrul european”.
”În acest context, este necesarã asumarea la nivel de guvern a unui plan pentru înlocuirea energiei pe bazã de huilã, într-un timp cât mai scurt. Seful guvernului si liderul PSD au mentionat investitii pentru retehnologizarea termocentralelor hunedorene, însã aceste mãsuri nu vor face decât sã prelungeascã o agonie cu costuri mari pentru societate. Deoarece la CEH nu mai poate fi vorba de eficientizare, banii ar putea fi folositi pentru diversificarea economicã a Vãii Jiului”, se aratã în comunicatul Greenpeace.
Maximilian Gânju