Copiii de peste 7 ani vor plãti bilet pentru utilizarea telescaunelor din Parâng. Consiliul Local al municipiului Petrosani a luat decizia de a modifica o hotãrâre de consiliu care prevedea faptul cã tinerii de pânã la 14 ani erau scutiti de plata acestor bilete.  S-a ajuns în situatia de fatã dupã ce s-a constatat faptul cã în sezonul de iarnã, la circa un rgup de 40 de  persoane care urcau cu telescaunul la munte doar 4 erau plãtitoare de bilet. Mai mult, cei de la DADPP au fost nevoiti sã suplimenteze personalul care deserveste instalatiile de transport pe cablu, fapt care a dus la cresterea costurilor de exploatare. si cum nicio faptã bunã nu rãmâne nepedepsitã, acest lucru s-a întors împotriva autoritãtilor locale. Încasãrile la telescaun au scãzut de la 1000, la 100 de lei, în contextul utilizãrii instalatiilor de transport pe cablu de cãtre copiii de pânã la 14 ani, care în prezent au gratuitate.
“Apropierea vacantelor si a taberelor ce se vor organiza în zona turisticã Parâng, aduce multe grupuri de copii cu vârsta, în general, sub 14 ani, ajungându-se în situatia ca la 40 de persoane sã fie cumpãrate doar 3-4 bilete de cãtre profesori sau însotitori, deoarece prin Hotãrârea Consiliului Local nr. 332/2016, copiii cu vârsta sub 14 ani au fost scutiti de la plata biletelor pentru transportul pe cablu. Având în vedere faptul cã încasãrile au scãzut, iar efortul personalului a fost mult mai mare, propun Consiliului Local mentinerea acestei gratuitãti pentru transportul pe cablu copiilor cu vârsta sub 7 ani”, aratã documentele de sedintã.
Turismul din Parâng s-a dezvoltat si datoritã bikerilor. Aici a fost amenajatã o pistã pentru biciclisti. Hotãrârea de consiliu prevede o serie de modificãri si pentru acestia.
“În vederea dezvoltãrii turismului extrasezonier, s-a amenajat cu ajutorul voluntarilor un traseu de mountain bike în Parâng, media de urcãri efectuate cu telescaunul de cãtre bikeri fiind minim douã, propun un tarif de 15 lei pentru douã urcãri (pretul actual fiind de 15 lei pentru o cãlãtorie dus-întors). Drept pentru care, propun Consiliului Local al municipiului Petrosani aprobarea preturilor pentru transportul pe cablu din zona Parâng – municipiul Petrosani (telescaunul vechi si telescaunul nou TS 3)”, mai aratã documentele CL Petrosani.
În acest sens, s-a stabilit introducerea unei taxe de 5 lei la care se adaugã 1,5 lei taxã de salvamont pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 si 14 ani, pentru o urcare. Pentru o turã completã cu telescaunul, dus/întors, taxa ar putea fi de 7,5 lei+1,5 lei taxa salvamont. Taxa salvamont se plãteste o singurã datã. Chiar si asa, dacã s-ar introduce noile tarife, acestea ar fi mult mai mici decât cele din alte statiuni montane de renume. Spre exemplu, în Poina Brasov, pretul unui bilet urcare/coborâre pentru copiii cu vârste cuprinse între 6-12 ani este de 17 lei. Proiectul este în dezbatere publicã pe site-ul Primãriei Petrosani.
Monika BACIU