Ursul Baloo ramane o atractie a Strajei

Sute de turisti vin in Straja, in extrasezon, doar pentru a-l vizita pe poznasul Baloo, un urs care a devenit o mascota a statiunii.

De 12 ani de cand se afla in Straja, ursul Baloo a incantat zeci de mii de turisti fie iarna ori vara si chiar daca a mai imbatranit ramane la fel de poznas. S-a obisnuit cu vizitatorii si-i intampina de fiecare data cand ajung la tarcul lui si musai trebuie sa-i aduca o recompensa, dulce daca se poate. Si in week-end-ul trecut, Baloo a avut foarte multi vizitatori care au ales sa-si petreaca vacanta in Muntii Valcan ori sa fuga de vremea caniculara care a pus stapanire pe tara.

„Straja ar fi altfel fara el, mai banala. De fiecare data cand venim trecem si pe la Baloo si cred ca nu s-a schimbat deloc. Este foarte frumos pe timp de vara pentru ca e activ si morocanos. L-am vizitat si iarna cand am venit la schi”, spune Robert, unul dintre turistii refugiati din calea caniculei in Straja. Mascota statiunii atrage si de multi localnici care vin din orasele Vaii Jiului pentru aerul tare de munte si bineinteles pentru a-l vizita pe Baloo. „Pentru mine e o atractie chiar daca sunt de aici, localnica. Vin la Straja si neaparat merg sa-l vad si pe Baloo”, a spus o alta turista.  Statiunea era sa ramana in urma cu circa cinci ani fara vedeta ei, insa conditiile groaznice din rezervatia In care ar fi trebuit sa ajunga, l-au salvat pe Baloo.

 Cunostinta cu un ambasador

Baloo, pe cat de imens pe atat de cuminte este spun ingrijitorii lui si turistii. A fost adus la cabana Montana in anul 2000, cand nu avea implinite nici doua luni de niste padurari care l-au gasit abandonat In munte. Puiul era ranit si insetat, dar a fost ingrijit de Emil Parau, un investitor din Straja. S-a domesticit, iar omul de afaceri nu a mai riscat sa-i dea drumul in padure de teama ca va muri in lipsa instinctelor. Baloo ajunsese sa manance din gura ingrijitorilor fara a se napusti la ei. Mai mult, cand statiunea era goala, era scos la plimbare prin padure si mergea dupa ingrijitorul lui ca un catel. Din cauza blandetii lui a si avut de suferit, dupa ce a fost ars cu tigara pe bot de unii turisti fara mila. Totusi, Baloo a devenit celebru dupa ce l-a prins usor, de mana, pe fostul ambasador al Americii la Bucuresti, James Rosappepe, care a vizitat statiunea Straja, dar fara a-l rani. Si ceilalti doi ursi care erau in statiune se tineau de nazbatii, iar Ingrijitorii lor Isi amintesc cand unul dintre ei a intrat in camera unui profesor universitar care avea un bidon de 5 litri de vin, a baut vinul, s-a Imbatat si s-a culcat pe fotoliu, tocmai pe lucrarile studentilor.

 Maximilian Ganju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.