Mesajul publicat pe o retea de socializare de un blogger petrosãnean a pus în alertã comunitatea de romi din Valea Jiului, iar postarea este consideratã discrimatorie.  Mai grav este cã  intelectuali, persoane cu notorietate în comunitatea localã, au exprimat în spatiul public pãreri care instigã chiar si la urã. Mesajul postat pe Facebook este legat de ”Luminatie”, o sãrbãtoare crestinã care are loc în Ardeal, iar sãrmanii merg în cimitire pentru a primi de pomanã. ”Propunere pentru consiliul local –  ziua de 1 noiembrie sã fie alocatã Congresului Rromilor din Valea Jiului – lucrãrile acestui congres se vor desfãsura, conform traditiei, în Cimitirul Central din Petrosani. Municipalitatea va asigura transportul delegatiilor la congres, gratuit, în special de la cimitir spre localitãtile de resedintã ale acestora… Acest text e un pamflet si trebuie tratat ca atare”, este postarea  bloggerului Dragos Dula.
Asociatia ”Thumende” Valea Jiului considerã cã mesajul instigã la urã si discriminare.
”Comunitatea romã din Petrosani îsi exprimã consternarea fatã de atitudinea profund discriminatorie arãtatã de domnul Dula Dragos prin postarea pe retelele de socializare a unui mesaj care instigã la urã si solutii radicale. Domnul Dula Dragos este un cunoscut blogger si are capacitatea de a genera un subiect urmãrit de comunitatea on-line. (…) Semnalele primite de la rromii care au vãzut postarea sunt îngrijorãtoare si fac obligatorie o luase fermã de pozitie din partea institutiilor abilitate”, spune consilierul local Marius Rad, vicepresedinte Asociatia ”Thumende” Valea Jiului.
Reprezentantii romilor din Petrosani spun cã se vor îndrepta cu o plângere împotriva bloggerului la Consiliul National pentru Combaterea Discriminãrii, însã au luat în calcul si posibilitatea de a initia o plângere penalã pentru instigare publicã.

Maximilian Gânju