Operatorul de apã si canal din Valea Jiului verificã echipamentele care înregistreazã consumul de apã al abonatilor, în conditiile în care multe apometre sunt expirate iar consumatorii au „uitat” sã le mai trimitã cãtre laboratorul de verificare.
Actiunea se desfãsoarã în toate cele sase localitãti ale Vãîi Jiului, iar angajatîi societãtîi merg la toti abonatii si verificã dacã apometrele mai sunt în perioada de valabilitate ori  trebuie trimise cãtre verificare metrologicã. Campania are dublu rol spun specialistii societãtii, pentru cã astfel se poate stabili consumul real al  abonatului si pot fi identificate si eventuale defectiuni. De asemenea, reprezentantîi Apa Serv sustin cã  astfel pot fi eliminate si pierderile. „Acum s-au verificat apometrele din zona de nord a municipiului Petrosani, dar pe lângã aceastã verificare mai identificãm si consumatorii care au fost conectati la retelele vechi si încã nu s-au bransat la cele noi. Mai exact, în prima parte a proiectului european de reabilitare a retelelor de apã si canal, în unele zone au fost realizate retele noi de alimentare, dar consumatorii fie mergeau în paralel fie nu s-au bransat la acestea. Aceste lucruri sunt acum identificate si corectate. Apoi mai sunt situatîi în care unele apometre nu mai corespund si înregistreazã un consum de apã eronat iar abonatul se vedea pus în situatia de a plãti mai putîn decât a consumat sau mai mult”, a declarat directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram.
Tot în cadrul acestei actiuni, specialistii societãtîi mai au în vedere si punctele vulnerabile ale retelelor, acolo unde au fost defecte repetate. Problemele descoperite sunt remediate acum,  cât vremea încã mai permite echipelor tehnice sã intervinã, astfel ca pe timp de iarnã sã fie cât mai putine interventii la retelele de distributie.
Oamenii pot duce apomentrele la verificat în intervalele orare 8,00 – 12,00, si 12,00 – 15,00, când se pot ridica. Au prioritate contoarele de apã în regim de reclamatie si cele aflate în proprietatea ASVJ SÃ. În conformitate cu HG 1660/2005 privind aprobarea unor instructiuni de metrologie cu modificãrile si complectãrile ulterioare -IML 3-05, articolul 12 aliniatul 2, prezentarea la verificarea metrologicã  periodicã, constituie obligatia persoanelor fizice sau juridice care, în calitate de proprietar, utilizeazã sau încredinteazã spre utilizare mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal. Proprietarul suportã cheltuielile aferente verificãrii metrologice periodice. Costul pentru verificarea unui apometru este 25 de lei, respectiv 42,6 lei, în functie de aparatul de mãsurã folosit.
Maximilian Gânju