Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 noiembrie 2017, o nouã piesã în cadrul actiunii „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Astfel, în aceastã lunã piesa expusã, o mandibulã fosilã de Theriosuchus, apartine colectiei de paleontologie a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, ea intrând în patrimoniul institutiei noastre în urma descoperirii ei de cãtre reputatul paleontolog Ioan Groza, în zona Sânpetru – Tustea (Depresiunea Hateg, judetul Hunedoara).
„Theriosuchus era o adevãratã fosilã vie care a trãit începând cu ultima parte a Jurasicului (aproximativ 150 de milioane de ani) si pânã în prima parte a Cretacicului în China, Maroc, Scotia, sudul Angliei si Thailanda. Dupã extinctie a continuat sã supravietuiascã printr-un nucleu populational în Bazinul Hateg. Analiza materialului fosil, fragmentar, indicã talia ca nedepãsind 1 metru lungime, cu membrele lungi ce sugereazã apartenenta la specia mamiferelor mici”, precizeazã Dorin Cãrãbet, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Stiintele Naturii de la MCDR Deva.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva