„Îmi dai si mie 1 leu!”. Asa îi întâmpina un cersetor pe oamenii care urcau miercuri, la prânz, pe dealul dinspre cimitirul central din Petrosani. Venise de la Lupeni si spunea cã a ales acest cimitir fiindcã lumea e mai darnicã aici. Lui i s-au alãturat si alti localnici, care profitã mereu de aceastã zi. Cu copii mici în brate, fiecare a cerut pomanã.
Zeci de astfel de oameni, veniti de peste tot, s-au asezat pe marginea drumului ce duce spre locul de veci si cereau pomanã. Unii dintre ei aveau în brate copii mici, iar fiecare a venit ca sã primeascã de pomanã. Este un obicei crestinesc de care ei profitã, ca sã scape de sãrãcie si foame. „Am venit sã capãt ceva de mâncare”, a spus o bãtrânã, care stãtea si tremura undeva mai jos. „Am adus copiii, cã poate primesc ceva dulciuri. Eu nu am bani sã le cumpãr”, spunea o altã femeie. „Primim pomanã, nu furãm”, a fost replica unui alt cersetor.
Luminatia, sau Ziua Mortilor este un prilej pentru cei care au rude decedate în cimitirele din Valea Jiului sã vinã sã primeneascã mormintele, sã punã flori si lumânãri, dar si sã ofere pomanã cersetorilor. Politia localã a supravegheat buna desfãsurare a evenimentelor, asa încât oamenii care au venit la cimitir sã nu fie agasati de cersetori.
Diana Mitrache