CEH nu are nici stocuri de cãrbune, nici bani pentru a-l importa

Complexul Energetic Hunedoara nu are nici stocul necesar de cãrbune pentru a trece peste perioada de iarnã si nu are nici banii necesari pentru a cumpãra huila din import.  La început de iarnã, societatea energeticã hunedoreanã stã, din nou, cu stocurile la  jumãtate. Cantitatea de huilã necesarã pentru perioada de iarnã este de peste 170.000 de tone. Pânã acum s-a achizitionat o cantitate de 60.000 de tone de huilã din import. Pentru restul cantitãtii nu sunt bani.

“Am cumpãrat din import 60.000 tone de cãrbune, avem o nouã procedurã de cumpãrare cãrbune la începutul lunii noiembrie, în data de 2 noiembrie, dar neavând sursele financiare sã garantãm acest contract încercãm sã facem un contract flexibil, astfel încât acest contract sã se desfãsoare pe bazã de comenzi, în functie de posibilitãtile financiare sã nu antamãm niste costuri cu garantii mari, sã plãtim stocãri de importuri dacã nu reusim sã cumpãrãm cãrbune. Vom depinde foarte mult de piata de energie, dacã preturile vor fi bune, vom cumpãra mai mult cãrbune si vom iesi pe piatã cu mai multã energie”,  a spus Viorel Stancu, în cadrul audierilor comisiei de anchetã a ANRE.
CEH primeste mai putin cãrbune si de la Societatea NAtionalã de Închideri Mine Valea Jiului, iar accidentul de muncã de la mina Lupeni a redus productia de la CEH.
“Pentru anul acesta avem, din nou, prin Hotãrâre de Guvern un stoc de asigurat de 172.000 de tone, suntem la mai mult de jumãtate din acest stoc. Functionãm la minimul tehnic necesar, respectiv numai cu o jumãtate de grup la termocentrala Mintia pentru a asigura cãldura si apa caldã în municipiul Deva. O sã pornim CAF-ul de la Paroseni, începând cu 1 noiembrie, pentru asigurarea energiei termice în Valea Jiului si din pãcate productia este în continuu regres atât la CEH cât si la SNIMVJ, care la 31 decembrie 2017 îsi înceteazã total activitatea de productie. În luna ianuarie au reusit sã ne dea o medie zilnicã de peste 1000 de tone, iar de la jumãtatea anului încoace productia dumnealor a scãzut la sub 500 tone/zi. Am întâmpinat si noi dificultãti si o capacitate de productie pe care o punem în functiune la mina Lupeni ne-a afectat si nouã productia cu 15%. O vom repune în functie pânã în luna decembrie”, a mai spus sursa citatã.
În ultimii doi ani, Complexul Energetic Hunedoara a functionat, exclusiv, cu cãrbune autohton. Pentru anul acesta, conducerea CEH sperã sã aibã stocul de cãrbune asigurat în proportie de 80%.
“Anul trecut nu am avut stocul asigurat, iar anul acesta o sã îl avem în proportie de 75-80% sigur în depozite, iar restul cantitãtii sperãm sã o avem contractatã pentru cã nu avem sursele financiare si se desfãsoarã pe bazã de comenzi aprovizionarea în functie de cererea de energie de pe piatã si de modul nostru de functionare”,  a mai spus Viorel Stancu.
În anii trecuti, Complexul Energetic Hunedoara a mai importat cãrbune. Au existat suspiciuni de comiterea unor infractiuni de naturã penalã legat de aceste contracte de import.
Monika BACIU

4 comentarii la „CEH nu are nici stocuri de cãrbune, nici bani pentru a-l importa

 • 31 octombrie 2017 la 19:45
  Permalink

  Sa se faca investiti la EM Livezeni si EM Vulcan !

  Răspunde
  • 1 noiembrie 2017 la 12:22
   Permalink

   retardatule , investitii se scrie ,dementule

   Răspunde
 • 2 noiembrie 2017 la 21:14
  Permalink

  Daca exista stoc de carbune, chiar si din inport se puteau obtine preturi bune pe cantitatea de energie electrica vanduta in ultimul an, dar ce sa faci cand nu exista viziune la nivel de management. Cat despre suspiciunile legate de legalitatea contractelor, s-a dovedit ca a fost doar un simplu foc de paie intretinut de o anumita parte a presei.

  Răspunde
  • 2 noiembrie 2017 la 22:03
   Permalink

   Acel ,, foc de paie,, de care vorbiti a plecat de la un raport de control intocmit de unu ce a fost mare director pe la Petrom, iar acum se lauda ca e sef cu Auditul la CEH. Individul, spun gurile rele de la Deva, nu are nimic in comun cu aceasta meserie. Multi din cei care au fost si au dat cu subsemnatul pe la DNA sunt hotarati sa-i faca plangere penala pentru abuz in serviciu.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.