Ancheta ITM în privinta accidentului de la mina Lupeni nu poate fi terminatã pânã la data de 30 noiembrie. Dupã accidentul de luni de la mina Uricani, accident în care si-a pierdut viata un mâner, ministrul a spus cã ITM are termen sã prezinte raportul accidentului de la mina Lupeni pânã în data de 30 noiembrie. Numai cã analiza este una complexã, aceasta neputând fi realizatã la “foc automat”, asa cum vrea ministrul.

“Fac precizarea cã ancheta pe care am promis-o dupã tragedia de la mina Lupeni, în paralel cu cea a ITM, a fost deja finalizatã. Vom prezenta concluziile acesteia dupã ce ITM îsi va încheia propria anchetã. Termenul avansat de ITM pentru prezentarea concluziilor este 30 noiembrie”, a spus la Uricani, Toma Petcu, ministrul Energiei.
ITM asteaptã raportul Universitãtii Petrosani pentru a putea continua anchetã de la mina Lupeni.
“Nu ne poate obliga niciun ministru din lume sã încãlcãm legea. Erau 15 zile lucrãtoare care se decaleazã cu termenul pânã ne vine raportul pe care l-am solicitat, în spetã de la Universitatea din Petrosani. Acolo sunt implicate patru catedre, inclusiv cea de dinamica rocilor, de rezistenta materialelor, de geologie. Fiecare îsi face partea si vor prezenta un raport comun. În functie de asta noi continuãm cu cercetarea. Noi plecãm de la raportul lor si continuãm dacã e nevoie sã completãm cu alte declaratii”, a declarat Sorin Istrate, purtãtor de cuvânt al ITM Hunedoara.
Mai mult, ministrul a mai precizat cã ancheta internã în cazul accidentului de la mina Lupeni a fost finalizatã. Asta dupã ce cu douã zile în urmã, declara la Târgu Jiu, cã o astfel de anchetã încã nici nu a fost demaratã.
“O informare scurtã au fãcut, am stabilit ca în baza informãrii sã creãm o comisie, dar vreau sã creez aceastã comisie dupã ce se finalizeazã si se înainteazã raportul ITM. Dacã as trimite eu o comisie de la minister care sã înceapã sã punã întrebãri în acelasi timp si eventual sã avem si rãspunsuri în acelasi timp cu ancheta pe care ar avea-o ITM, s-ar putea interpreta si de ITM si de cãtre Parchet cã vrem într-un fel sã influentãm sau sã ducem ancheta lor într-o directie. Asteptãm sã comunice raportul ITM-ul cãtre Parchet, dupã aceea vom declansa si noi propria noastrã anchetã. Am cerut Consiliului de Administratie al complexului si conducerii sã aibã o întâlnire de analizã, sã vadã dacã au fost unele lucruri care au putea fi prevenite, de ce nu s-au prevenit, sã se ia acele mãsuri de îndreptare”, a spus ministrul Energiei, sâmbãtã la Târgu Jiu. În cazul accidentului de muncã de la mina Lupeni ancheta este una complexã.
Monika BACIU