Un bãrbat de 43 de ani din Petrila si-a pierdut viata, luni la ora 7 dimineata, în mina Uricani, o minã care mai are mai putin de o lunã si se închide. Aurel Anghel  era alãturi de alti mineri pe o galerie, din care, asa cum a spus si ministrul Energiei Toma Petcu, se vedea cerul, deci la suprafatã. ITM si procurorii Parchetului de pa lângã Judecãtoria Petrosani au decis anchete în acest caz.
Nimeni nu îsi explicã cum a fost posibil. Minerii care au iesit din sut, imediat ce tot efectivul de 53 de oameni a fost evacuat, au spus cã doar au simtit un suflu puternic.
„Nu stiu dacã a fost exact metan, nu stiu exact, a fost un suflu de afarã, Acolo se desfãsura un procedeu de înnãmolire si e  o lucrare ce trebuia fãcutã si aia, dar pot sã spun cã era la suprafatã aici. Dacã era în subteran, vã dati seama  ce se întâmpla, cã eram toti în minã. E ceva neprevãzut. Nu se stie de la ce a pornit asta. Astea, de regulã, se întâmplã în subteran”, a spus unul dintre minerii care, în momentul tragediei, era chiar în subteran, acolo unde se mai scoate încã huilã, pânã în 31 decembrie 2017.
Toti cei 56 de mineri care se aflau în subteran în momentul evenimentului au fost scosi la suprafatã din motive se securitate, iar la poarta minei, ca la fiecare tragedie, s-au adunat rudele celor ce erau sub pãmânt. Femei, copii, pãrinti, sotii, fiecare cãuta si scruta orizontul sã afle vreo veste.
„Sotul meu lucreazã în minã. Era în sut, Am aflat cã este bine, dar îl astept aici”, a spus una dintre femeile care au venit la gura minei, imediat dupã ce s-a aflat de incident.
Încã de la momentul apelului, la fata locului au ajuns 3 ambulante SMURD, douã ambulante din cadrul SAJ, o autospecialã de transport victime multiple, o autospecialã de lucru cu apã si spumã si au fost solicitate în sprijin douã elicoptere SMURD. Actiunea s-a desfãsurat contra-cronometru si victimele au fost preluate de salvãri, ca mai apoi sã ajungã cu elicopterele.

Salvatorii au intrat repede
La minã a ajuns si ministrul Energiei Toma Petcu, dar nimeni nu întelege ce s-a petrecut acolo, însã, salvatorii e clar cã au intrat prea repede si sunt victime si din rândul lor.
„Din cei 5 rãniti, tuturor li se acordã îngrijiri medicale. Sunt 5 rãniti, pentru cã am avut 3 lucrãtori în minã care erau acolo, la momentul exploziei. Când s-au format echipele de interventie, s-a intrat dupã acesti 4 rãniti si 2 dintre salvatori au avut mici intoxicatii cu gaze si au fost scosi de urgentã si trimisi la spital. S-a decis, de cãtre medicii din Petrosani, ca ultimii doi sã fie externati, iar un elicopter a venit pentru preluarea celor 3. Doi au arsuri aproape 50% pe corp, de gradul III, cel cel de al treilea are arsuri mai usoare, dar decizia a fost sã fie transportati cu un elicopter”, a declarat ministrul energiei Toma Petcu.
Rãnitii, asa cum afirmã ministrul Energiei au si arsuri ale cãilor respiratorii, lucru ce le înrãutãteste starea de sãnãtate, dar minerul de 43 de ani care a murit ar fi cãzut de la înãltime în momentul în care s-a produs un suflu  pe galeria respectivã. Asta, în timp ce salvatorii, care au intrat prea repede, au simtit si ei un gaz în interior.
„În momentul când s-a produs aceastã aprindere, cã nu a fost o explozie, multi dintre salvatori au avut tendinta  si au intrat foarte repede. Aveau la ei echipamentele, dar nu au stat sã mãsoare în timpul interventiei, dar când au avut simptome, stãri de greatã si ametealã, s-a luat decizia ca ei sã fie retrasi de urgentã. Sunt informatii cã doi dintre ei au arsuri si ale cãilor respiratorii. Tinând cont cã  era doar la 50 m de suprafatã, asa cum spun si salvatorii, se vedea cerul, era foarte apropiat, nu ne dãm seama, de unde este sursa de acumulare a gazelor. Specialistii spun cã poate din cauza  presiunii atmosferice mai ridicate din ultima perioadã sã se creeze aceste acumulãri de gaze. Ne intereseazã si care este sursa aprinderii. Totul era pneumatic. Asteptãm si noi sã vedem. Minerul decedat era ars si l-am vãzut personal. Pe o suprafatã foarte micã e ars, dar a fost gãsit  mult mai jos decât ceilalti. Probabil a cãzut de la înãltime”, a mai spus ministrul energiei.

Dosar penal in rem pentru ucidere din culpa
Procurorii din cadrul Judecãtoriei Petrosani au deschis un dosar penal in rem în urma accidentului de la mina Uricani. Anchetatorii efectueazã cercetãri pentru comiterea a nu mai putin de 3 infractiuni.  „La Parchetul Judecãtoriei Petrosani s-a înregistrat dosarul cu numãrul 5.256/2917, unde se efectueazã cercetãri pentru 3 infractiuni: infractiuni la protectia muncii, infractiunea de vãtãmare corporalã din culpã si infractiunea de ucidere din culpã”, a declarat Darius Roman, procuror al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani.
Deocamdatã nici anchetatorii nu stiu ce s-a întâmplat efectiv la minã, dacã a fost o explozie sau aprindere de metan si asteaptã ca specialistii în minerit sã facã cercetãri si expertize la fata locului. De altfel, reprezentantii ITM spun cã au deschis o anchetã pentru a stabili cauzele producerii deflagratiei.
Petre Drãgoescu, director tehnic al Societãtii Nationale de Închideri de Mine din Valea Jiului sustine cã în zona unde s-a produs aprinderea nu existã nicio sursã de energie electricã si nu se explicã cum a avut loc deflagratia cu atât mai mult cã zona este totalã sãpatã în steril. Minerii lucrau pe un plan de acces de la suprafatã, la vechea statie de ventilatie la amenajarea locului în vederea construirii unui dig, a unei constructii de izolare. Un miner care lucra in subteran la momentul producerii deflagratiei spune cã nu a fost explozie, ci un suflu pe care nu si-l explicã, ce ar fi venit de undeva din afara minei. Daca era explozie, minerul spune cã i-ar fi afectat si pe ei, in subteran.
Mina Uricani era inclusã în programul de închidere si activitãtile trebuiesc finalizate pânã la sfârsitul acestui an.
DIANA MITRACHE