Platforma România 100 ATAC la guvernul PSD-ALDE

Platforma România 100, condusã de fostul premier al României, Dacian Ciolos, cere demiterea lui Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.  A doua tragedie în decurs de o lunã care îndoliazã Valea Jiului ajunge si pe culmile politice. Platforma România 100 cere explicatii pentru cele douã accidente miniere.
“În mai putin de o lunã asistãm la al doilea accident mortal în minele din Valea Jiului. Doi mineri au murit la Lupeni acum trei sãptãmâni si unul astãzi în mina de la Uricani. Ambele mine erau în  procedurã de închidere. Primul nostru gând este sã fim alãturi de familiile celor care si-au pierdut viata, azi si acum 23 de zile. Cei care conduc astãzi minele dar si politicienii locali par sã nu înteleagã cã orice gresealã se plãteste în vieti omenesti. Cu totalã lipsã de responsabilitate vorbesc despre viitorul mineritului în timp ce seria de  accidente tragice continuã fãrã ca mãsurile de protectie a vietii minerilor sã fie implementate”, aratã Platforma România 100.
Cei de la Platforma România 100 aratã cu degetul atât spre administratia companiilor miniere cât si spre sindicatele care au semnat “pacte sociale” fãrã a le pãsa de viata oamenilor.
“Directorii care declarau în presã cã “pe propria rãspundere” orice activitate minierã poate continua sunt responsabili si trebuie sã îsi asume vina pentru proasta gestiune a securitãtii în subteran si pentru aceste accidente. De asemenea, sindicatele care au semnat pacte politice cu guvernantii trebuie sã explice oamenilor pe care-i reprezintã ce mãsuri de securitate pentru coborârea în subteran au negociat. Politicienii locali si cei pe care cetãtenii din Valea Jiului i-au trimis ani la rândul în Parlamentul României, si sub ochii cãrora companiile de minerit au fost devalizate trebuie sã explice ce au fãcut pentru mineri în anii din urmã. La 1 ianuarie 2016, Complexul Energetic Hunedoara acumulase 1,5 miliarde de lei datorie. Într-un caz fãrã precedent, am ajuns sã considerãm importurile de cãrbune în Valea Jiului ca fiind o virtute, în timp ce minerii români îsi pun viata în pericol în subteran. În ultimii doi ani am folosit doar cãrbune românesc si acest lucru nu a dãunat sistemului energetic national. Am atras atentia în mod repetat cã avem o problemã de management a resurselor în general si în 2016 am început primele reforme în sistem. Mineritul românesc este în continuare vital pentru sistemul energetic, poate sã-l sustinã în momentele dificile pentru România, dar nu poate sã facã fatã obisnuintei de a fi gestionat defectuos si chiar dezastruos în unele cazuri. Importurile de cãrbune, necesare dupã cum ne asigurã guvernantii, sunt astãzi recunoasterea neputintei. Acest fapt aratã un esec de proportii, mai ales când doi secretari de stat de la Ministerul Energiei provin din sau se declarã sustinãtori ai sectorului carbonifer. Nu cu sloganuri gen “programul de guvernare PSD este strategia energeticã a tãrii” se conduce sistemul energetic national ci cu grijã pentru vietile minerilor, indiferent dacã sunt votanti ai unui partid sau altul”, mai aratã platforma.
În acest sens, Platforma România 100 adreseazã Guvernului si Ministrului Energiei câteva întrebãri privind situatia din Valea Jiului.
“Cine poartã responsabilitatea repolitizãrii organismelor de conducere a companiilor din minerit, mai ales prin readucerea în functii a celor care fuseserã înlãturati la 1 ianuarie 2016, când se constata dezastrul de proportii din sectorul huilei? Anul acesta ITM a efectuat peste 180 de controale la societãti de profil, aplicând zeci de avertismente si amenzi. Cum au fost corectate aspectele defectuoase?
Ce rãspuns au primit semnalãrile de presã privind materialul de sigurantã defectuos livrat în mine? În contextul în care s-a hotãrât modificarea planurilor de restructurare a CEH, ce mãsuri clare s-au luat pentru asigurarea exploatãrii în sigurantã a minelor? Sunt astãzi mai importante promisiunile politicienilor din Valea Jiului decât viata oamenilor? De asemenea, cerem prim-ministrului Mihai Tudose sã-l demitã de urgentã pe secretarul de stat din Ministerul Energiei care se ocupã de sectorul minier. Este un gest de demnitate si asumare dupã douã accidente mortale în minã într-o singurã lunã”, mai aratã cei de la Platforma România 100.
Ministerul Energiei pe mandatul Guvernului Ciolos a fost Victor Grigorescu.
Monika BACIU

3 comentarii la „Platforma România 100 ATAC la guvernul PSD-ALDE

 • 30 octombrie 2017 la 18:54
  Permalink

  Sa se faca investiti la EM Vulcan si EM Livezeni pentru a deveni rentabila huila din valea jiului

  Răspunde
 • 30 octombrie 2017 la 19:54
  Permalink

  sa se faca investiti in salari mari , si salarii compensatorii la mineri si sa aiba pensie mare, ca in rest nu este productie,,,

  Răspunde
 • 31 octombrie 2017 la 17:15
  Permalink

  Demiterea lui Visan se impune. Se va intampla la evaluarea secretarilor de stat?!
  Asa se zvoneste prin unele medii.
  Nistor a dat-o de gard cu aceasta numire.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.