UPDATE 11.44

Procurorii din cadrul judecatoriei Petrosani au deschis un dosar penal in rem in urma accidentului de la mina Uricani. Anchetatorii efectueaza cercetari pentru comiterea a nu mai putin de 3 infractiuni
Darius Roman, procuror in cadrul Parchetului de pe Langa Judecatoria Petrosani spune ca s-a inceput urmarirea penala in rem pentru comiterea a trei infractiuni. Este vorba despre infractiuni la protectia muncii, infractiuni de vatamare corporala din culpa si infractiunea de ucidere din culpa. Deocamdata nici anchetatorii nu stiu ce s-a intamplat efectiv la mina, daca a fost o explozie sau aprindere de metan si asteapta ca specialistii in minerit sa faca cercetari si expertize la fata locului.

UPDATE. 10.38 Dupa aproape 4 ore de cautari cel de-al patrulea ortac a fost gasit mort

UPDATE. 10.15

Cei trei mineri care au ajuns la Spitalul de Urgenta din Petrosani vor fi transportati la spitale din Bucuresti. Potrivit lui Raed Arafat, minerii urmeaza a fi transportati cu elicopterul SMURD la Spitalul de Arsi din Bucuresti si Spitalul Bagdasar Arseni.
„Toti trei urmeaza sa fie adusi la Bucuresti, vorbim de doi care sunt deja intubati, ventilati avand si efecte asupra cailor respiratorii, iar al treilea are arsuri pe o suprafata de 30% urmeaza sa fie adus la Bucuresti. Un elicopter mare este trimis la Petrosani si urmeaza sa ii preia. In urma evaluarii secundare lucrurile s-au schimbat. Din pacate, starea minerilor este grava”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat in M.A.I.

Cei trei mineri care au ajuns la Spitalul de Urgenta din Petrosani vor fi transportati la spitale din Bucuresti. Potrivit lui Raed Arafat, minerii urmeaza a fi transportati cu elicopterul SMURD la Spitalul de Arsi din Bucuresti si Spitalul Bagdasar Arseni.

„Toti trei urmeaza sa fie adusi la Bucuresti, vorbim de doi care sunt deja intubati, ventilati având si efecte asupra cailor respiratorii, iar al treilea are arsuri pe o suprafata de 30% urmeaza sa fie adus la Bucuresti. Un elicopter mare este trimis la Petrosani si urmeaza sa îi preia. În urma evaluarii secundare lucrurile s-au schimbat. Din pacate, starea minerilor este grava”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în M.A.I.

 

Starea minerilor este grav?

 

Trei mineri au fost raniti, iar un al patrulea este disparut in subteran in urma unei aprinderi de metan ce a avut loc in aceasta dimineata la mina Uricani

Minerii lucrau in subteran, undeva la 50 de metri adâncime la construirea unui pod. La un moment dat in zona unde acestia isi desfasurau activitatea s-a produs o aprindere de metan care i-a surprins pe mineri. Petre Dragoescu, director tehnic in cadrul Societatii Nationale de Inchideri de Mine spune ca imediat o echipa de salvare a intrat dupa cei patru mineri pentru a-i ajuta, iar trei dintre ei au fost scosi din subteran si preluati de salvari.

Dintre acestia doi mineri erau arsi pe fata si mâini, iar al treilea nu prezenta la o prima vedere rani. Cel de-al patrulea mineri este cautat in subteran de echipele de salvare. Petre Dragoescu spune ca nu se cunosc cauzele deflagratiei si nici nu se explica in conditiile in care locul unde s-a produs era izolat si debransat total de la alimentarea cu energie electrica. Mina Uricani era inclusa in programul de inchidere si activitatile trebuiesc finalizate pâna la sfârsitul acestui an.