Ambasadorii si voluntarii pentru Geoparc si-au prezentat realizãrile în fata colegilor

Marea întâlnire de toamnã a ambasadorilor si voluntarilor pentru Geoparc a reprezentat un moment de bilant al activitãtilor desfãsurate de tinerii din Tara Hategului pe parcursul a sase luni.  O multime de  evenimente, proiecte si activitãti derulate cu sprijinul lor certificã menirea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti de a promova educatia, stiinta si cultura.
Întâlnirea, intratã deja în traditie, a fost gãzduitã de Colegiul National ”I. C. Brãtianu” Hateg, partener educational al Geoparcului. Circa 50 de ambasadori si voluntari pentru Geoparc au venit în fata colegilor lor pentru a le prezenta proiectele si activitãtile pe care le-au desfãsurat si pentru a-i ajuta sã înteleagã mai bine ce înseamnã programul de voluntariat.
”Cãlãtoria lui Andi Andezit prin arii protejate si geoparcuri internationale”, proiectul Asociatiei Drag de Hateg si al Geoparcului, a avut ca scop promovarea primului Geoparc International UNESCO din România în tarã si în strãinãtate. Mascota Andi Andezit, realizatã chiar de voluntari, a cãlãtorit în 14 geoparcuri din Europa, Asia si America de Nord, în cinci destinatii de  ecoturism din România si în Geoparcul Tinutul Buzãului – Geoparc Aspirant UNESCO. Detaliile despre cãlãtoria sa au fost prezentate publicului în cadrul evenimentului ”Ziua Vulcanilor”, desfãsurat pe 24 august în orasul Hateg. Proiectul a fost o bunã ocazie pentru voluntari de a lua legãtura cu reprezentanti ai geoparcurilor din întreaga lume si de a afla mai multe informatii despre unicitatea acestor teritorii la nivel mondial. Proiectul s-a bucurat de un real succes. Mascota Andi Andezit a devenit model pentru Geoparcul Tumbler Ridge din Canada, iar directorul acestui geoparc, Sarah Gamble, a fãcut o vizitã în Tara Hategului tocmai pentru a-i cunoaste pe ambasadorii si voluntarii Geoparcului. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care proiectul va continua cu noi geoparcuri si arii protejate vizitate de Andi Andezit.
”Casa Pietrelor”, proiectul derulat de Asociatia Wild Roots si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a avut ca rezultat realizarea unui nou punct de vizitare în localitatea Ohaba Sibisel. Cei care îi vor trece  pragul vor putea afla aici informatii despre legãturile dintre ”lumea nevie” (geodiversitatea) si ”lumea vie” (biodiversitatea). Voluntarii pentru Geoparc au fost implicati în lucrãrile de amenajare utilizând materiale exclusiv ecologice – lut, lemn, pãmânt si iarbã. De asemenea, ei au participat la workshopuri si aplicatii practice pe teme de biologie, paleontologie si speologie. Cele douã proiecte au fost un bun prilej de a forma o nouã generatie de ambasadori din rândul voluntarilor pentru Geoparc. 13 dintre voluntari au luat parte la o tabãrã de formare pe parcursul cãreia au aflat informatii despre ce înseamnã si cum ia nastere un Geoparc UNESCO, despre resurse, valori, patrimoniu si arii protejate si despre cât de importante sunt dezvoltarea personalã si comunicarea. De asemenea, ei au participat la aplicatii în teren si au creat o listã de posibile proiecte pe care sã le desfãsoare în noua calitate, cea de ambasadori ai Geoparcului. Initiat în 2016, proiectul Ambasadorii Geoparcului este în prezent un exemplu de bune practici în cadrul Retelei Europene a Geoparcurilor, fiind considerat un model ce urmeazã sã fie aplicat si în alte geoparcuri UNESCO în scopul promovãrii valorilor si comunitãtilor locale din aceste teritorii.
Proiectele au fost realizate cu sustinere financiarã din partea Fundatiei pentru Parteneriat si MOL România si în parteneriat cu mai multe institutii, ONG-uri si societãti comerciale locale si nationale.  Pe lângã proiecte, ambasadorii si voluntarii pentru Geoparc au fost implicati într-o multime de evenimente educationale, culturale si sportive desfãsurate în Tara Hategului, dar si în alte locuri din tarã. De asemenea, ei au avut oportunitatea de a întâlni oameni de stiintã, cercetãtori, reprezentanti ai  geoparcurilor si chiar  voluntari din strãinãtate care au vizitat Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului de la începutul anului si pânã în prezent.   Voluntari pentru Geoparc este unul dintre cele mai dinamice programe de voluntariat din România, iar munca voluntarilor este apreciatã prin adeverinte si certificate de voluntariat emise de Universitatea din Bucuresti si recunoscute la nivel international. Acest program al Geoparcului atrage anual din ce în ce mai multi tineri, datoritã mediului deschis si creativ în care îsi pot pune în valoare personalitatea.
Adina POPA

Advertisements