Echipamentele miniere din subteranul minei Petrila ar fi trebuit sã ajungã la Complexul Energetic Hunedoara. Numai cã  procedura întâmpinã greutãti. Societatea energeticã trebuie sã participe la licitatie pentru a achizitiona echipamentele recuperate de la mina Petrila.
“Problema trebuie împãrtitã în douã. Este problema comercialã, în sensul cã mâna Petrila, de exemplu, ar avea obligatia legalã sã valorifice aceste echipamente în conformitate cu prevederile legale si sã scoatã la licitatie. De partea cealaltã, CEH are obligatia sã  participe la o procedurã si sã-si bugeteze acest lucru. Sã zicem cã se gãseste o armonie între cele douã si se achizitioneazã tipul de echipament de acolo, cu uzura corespunzãtoare. Cea mai grea conditie care apare însã este ulterioarã. În momentul în care achizitionezi echipamentul acesta si îl introduci în productie în subteran de fapt intervii în siguranta locului de muncã. Ca atare, echipamentul care se achizitioneazã – si noi suntem pentru – trebuie inspectat din punct de vedere tehnic de cineva autorizat si certificat cã poate  intra în conditii de sigurantã. La Minister a avut loc sãptãmâna  trecutã aceastã analizã, ne-am adresat ANAF-ului, deja a plecat scrisoarea oficialã pe partea  comercialã, iar pe partea tehnicã am agreat cu totii, se va gãsi un evaluator independent care sã facã aceastã evaluare”, a declarat, sãptãmâna trecutã, Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
În ultimele zile, oficialii  ministerului Energiei vorbeau de retehnologizãri la CEH. Problema cea mai mare este cea a fondurilor. Societatea nu dispune de sumele necesare în vederea retehnologizãrii. În plus, oficialii CEH spuneau cã nu mai sunt nici producãtori de echipamente miniere.  ”Constatãm cã nu mai sunt unitãti economice producãtoare  de utilaj minier în aceastã tarã. Odatã cu restructurarea industriei miniere, dupã 2007, multe unitãti de productie privind echipamentele miniere s-au reprofilat, si-au pierdut obiectul de activitate, altele nu mai existã deloc. Suntem nevoiti sã luãm din afara tãrii. Dar trebuie sã si plãtim ce luãm, pentru cã, poate, si noi contribuim la stingerea activitãtii lor, prin neplatã. Trebuie sã gãsim un partener care sã producã, dar si noi sã fim loiali si sã plãtim.  Trebuie sã gãsim neapãrat instrumentele financiare care sã permitã investitii, astfel încât sã dezvoltãm cele douã mine care  vor rãmâne. Altã sansã nu avem”  a declarat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al CEH. Calculele aratã cã CEH ar avea nevoie de zeci de milioane de euro pentru a retehnologiza cele douã unitãti miniere considerate viabile.
Monika BACIU