Peste 1.000 de rãceli si sute de pneumonii sunt înregistrate lunar în judetul Hunedoara.  Cazurile au scãzut ca numãr, doar fiindcã am avut o perioadã mai caldã, însã, medicii de la DSP spun cã  este firesc sã ne îmbolnãvim, acum în sezonul rece si cã de acum va exploda numãrul celor bolnavi. Statistica pentru  sãptãmâna trecutã  aratã mai bine, fatã de sãptãmâna anterioarã, dar a fost o simplã exceptie.
„Am avut raportate de cãtre medicii de familie si unitãtile  sanitare cu paturi, un numãr de 1.370 de infectii acute respiratorii, din care  366 pneumonii. 147 de persoane au necesitat internarea în unitãtile medicale cu paturi. În sãptãmâna 9 – 16 octombrie, am avut 1.508 cazuri de infectii, din care 375 de  pneumonii. Deci, a început sezonul rece si se observã o scãdere, pentru cã a fost toamnã târzie. Ne asteptãm clar ca, pe toatã perioada sezonului rece sã avem raportate infectii,  pentru cã se spune cã orice persoanã trebuie sã treacã prin 6 pânã la 10 infectii acute  respiratorii, în sezon”,  a spus dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.
Vaccinul, însã, nu vine si mai stãm încã  o lunã ca sã îl primim pe cel gratuit, al Ministerului Sãnãtãtii.
„Pentru a preveni cea mai gravã infectie, respectiv gripa, este important sã ne  vaccinãm. Aceasta se face pentru toate persoanele. Vaccinarea, în acest an, începe  prin vaccinarea unui grup de risc crescut, adicã  persoanele cu boli  cronice, aflate în spitale, vaccinarea personalului din sectiile de ATI si sectiile de nou-nãscuti si a echipajelor de pe salvãri”, a conchis dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.
La sfârsitul lunii noiembrie, Ministerul Sãnãtãtii va achizitiona peste 1 milion de doze pentru vaccinarea gratuitã a grupelor de risc.
Diana Mitrache