Hunedorenii care lucreazã în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European pot sã îsi asigure membrii de familie (sot/sotie, pãrinti) dacã nu au niciun venit în România, astfel încât acestia sã beneficieze de asigurare socialã de sãnãtate.
Formularul european E109/S1 permite membrilor familiei lucrãtorului care nu au resedinta împreunã cu acesta, în strãinãtate, sã beneficieze de prestatiile în naturã de boalã si maternitate, acordate în contul institutiei competente de institutia din locul de resedintã, în conformitate cu prevederile legislatiei pe care aceasta din urmã o aplicã.
Membrii de familie înscrisi pe baza formularului E109 la casa de asigurãri beneficiazã, pe teritoriul statului român, de prestatii de asigurare de boalã sau maternitate, dacã acestia nu au deschise drepturi la prestatii în baza legislatiei de asigurãri sociale de sãnãtate din România.
Casa de Asigurãri de Sãnãtate Hunedoara acordã persoanelor înscrise, în baza acestui formular,  serviciile medicale la fel ca  propriilor sãi asigurati, potrivit legislatiei de asigurãri sociale de  sãnãtate din România.
Documentele necesare persoanei asigurate în vederea obtinerii formularului E109/ S1 sunt:
– copie de pe cartea de identitate a asiguratului
– copie de pe cartea de identitate, certificatul de cãsãtorie/ certificatul de nastere pentru membrii de familie
– dovada cã membrii de familie au resedinta în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European decât statul de resedintã al lucrãtorului sau statul competent
– dovada calitãtii de asigurat a lucrãtorului.
Mai multe informatii cu privire la eliberarea/ înscrierea formularului european E 109/S1 puteti obtine la numãrul  de telefon 0254-219.280, tasta 4, sau de pe site-ul CAS Hunedoara: http://www.cnas.ro/cjashd/page/formulare-europene.html
Biroul de presã