Dupã chinezi, israelienii vin sã retehnologizeze Mintia

Ministrul Energiei, Toma Petcu, face noi promisiuni. Cea mai mare companie din Israel este interesatã de retehnologizarea termocentralei de la Mintia. Ministerul Energiei poartã discutii cu Israel Electrica Corporation, pentru retehnologizarea si conversia pe gaze a unor grupuri de producere a energiei de la termocentrala Mintia, judetul Hunedoara, a declarat, luni, ministrul Energiei, Toma Petcu.
„Suntem pe cale sã pornim retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, dar si conversia unor grupuri pe gaz, împreunã cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem în  discutii avansate cu aceastã companie, cea mai mare companie de energie din Israel”, a spus Toma Petcu, ministrul Energiei. Încã de sãptãmâna trecutã, oficialii ministerului spuneau cã douã state sunt interesate de grupurile de la Mintia.
“Am discutat astãzi si cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara si sunt de acord cu dorinta dânsilor de a formula cãtre CE un punct de vedere privind soarta acestor grupuri în sensul cã sã nu le tãiem ci si sã le valorificãm printr-un potential investitor datã fiind si oportunitatea pe care o genereazã aceastã central.  Mintia are una dintre cele mai bune infrastructuri din România si este o centralã cu un potential deosebit”, a spus sãptãmâna trecutã, la Petrosani, Doru Visan, secretra de stat în Ministerul Energiei.
A mai „fost” o retehnologizare marca “made in China”
În urmã cu câtiva ani, chinezii erau în cãrti pentru retehnologizarea grupurilor de la Mintia. Negocierile s-au blocat din cauza unor neconcordante. În anul 2014 oficialii ministerului Energiei, de la acea vreme, sustineau cã termocentrala Mintia va fi retehnologizatã. Au avut loc si deplasãri în China pentru a-i convinge pe chinezi sã investeascã în energia româneascã. Totul a fost oprit. AGA de la CEH nu a aprobat demararea lucrãrilor pentru reabilitarea grupurilor de la Mintia, desi a atribuit contractului chinezilor de la China National Electric Engineering CO Ltd (CNEEC). Pentru a se alinia directivelor europene, termocentrala Mintia ar fi trebuit sã fie modernizatã, însã acest lucru nu a fost fãcut, desi încã de prin anii 2012 au început procedurile.
“Necesitatea si oportunitatea reabilitãrii grupurilor energetice de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Electrocentrale Deva a fost determinatã atât de situatia tehnicã a acestora, cât si de Directiva 2001/80/CE a Parlamentului European si a Consiliului European din data de 23.10.2001  privind limitarea emisiilor  în atmosferã a anumitor poluanti provenind de la instalatii de ardere de  dimensiuni mari. Adunarea Generalã a Actionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat indicatorii economico-financiari pentru acest obiectiv de investitii initial în aprilie 2012 si apoi, în iunie 2013, indicatorii economico-financiari recalculati”, se aratã în documentele Ministerului Energiei
O singurã procedurã de achizitie publicã a fost demaratã în anul 2013 prin procedura de “negociere cu publicarea prealabilã a unui anunt de participare”. Criteriul de atribuire al contractului a fost oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic.

“Trebuie precizat cã raportul procedurii de achizitie a fost semnat cu observatii de cãtre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice din cadrul DGRFT Timisoara.
De asemenea, obiectiuni referitoare la desfãsurarea procedurii de achizitie  publicã aferentã investitiilor mentionate anterior au formulat operatori precum BILFINGER POWER  SYSTEM Gmbh Germania, BABCOCK BOR4SING STEINMULER Gmbh si BABCOCK NOEL Gmbh. La procedura de achizitie a participat un singur candidat, China National Electric Engineering Co Ltd. Ca urmare a derulãrii procedurilor de achizitie a fost semnat un desemnatã câstigãtoare oferta companiei CNEEC. Contractul de lucrãri a fost semnat în data de 12.09.2014 de directorul general al CEH.  Adunarea Generalã a Actionarilor CEH nu a  aprobat nici demararea  procedurii de achizitie a lucrãrilor si nici semnarea contractului de lucrãri, aceste subiecte nefiind incluse pe ordinea de zi a vreunei sedinte AGA”, se mai aratã în document. Mai multe companii au acuzat la momentul respectiv cã documentatia nu respectã normele. “O serie de companii care au dorit sã participe la procedurile de achizitie au reclamat modul de întocmire a documentatiei de atribuire si au solicitat suspendarea procedurii pânã la solutionarea fondului cauzei. Drept consecintã, Decizia Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor nr. 685/S/C4/377 din 05.09.2013 a suspendat procedura de achizitie, iar Decizia nr. 3642/C4/3777 din 10.10.2013 a admis, în parte contestatiile formulate de companiile interesate si a dispus continuarea procedurii de atribuire dupã modificarea documentatiei”, se mai aratã în document.
Monika BACIU

12 comentarii la „Dupã chinezi, israelienii vin sã retehnologizeze Mintia

 • 23 octombrie 2017 la 22:18
  Permalink

  Nu mai crede nimeni. Stiri care se reiau ciclic si de fiecare data fara nciciun rezultat.

  Răspunde
 • 24 octombrie 2017 la 00:10
  Permalink

  bine-ar fi sa fie cum ziceti voi ! ; dar uite-asa a ramas si ciobanul lui Esop fara oi … ; de data asta eu ii cred ! ; vor vinde termo Mintia ; atata timp cat CEH nu a investit mai nimic acolo… ; atata timp cat Mintia nu a fost lasata sa se desprinda de CEH si lasata sa se descurce prin forte proprii dar nu a fost lasata nici sa moara …ci numai pusa pe butuci…..; atata timp cat Mintia nu poate functiona exclusiv nici pe gaz (odata pt. ca nu are facute modificarile necesare instalatiei in acest scop si a 2-a oara pt. ca unicul si singurul furnizor de gaz ROMGAZ cere plata in avans pt. gazul necesar functionarii) si nici exclusiv pe carbuni ( pt. ca nu are stoc …Paroseni daca are 1/2 din stocul de acoperire pe iarna ) ; atata timp cat Mintia nu are autorizatie de mediu si nici lucrarile demarate in acest sens…; atata timp cat CEH are datoriile pe care le are si creditorii nu mai raspund niciunei solicitatari pe datorie …; si intr-un final …atata timp cat vistieria statului roman e goala …nu vad ce altceva ar mai putea urma ; ziceti voi ! ; pt. ca in momentul de fatza ca Mintia sa mai functzioneze are nevoie de investitii masive intr-un termen foarte scurt ! ; deci „Shalom !” si „Mazal” ; cu voie buna !

  Răspunde
 • 24 octombrie 2017 la 09:11
  Permalink

  Ba voi sunteti tampiti, nu realizati ca astia isi bat joc de voi iara.
  PSD-isitii cand vor sa vada cum reactioneaza altii mai prosti decat ei, la tot felul de imbecilitati politice, trimit investitori virtuali in Valea Jiului si promit deschidera unor noi mine de diamante [carbunele nu mai este la moda].
  Urmatoarea tura de investitori in mineritul de diamante sunt Klingonieni.

  Răspunde
 • 24 octombrie 2017 la 10:21
  Permalink

  ALEX…aici e vorba de ENERGIE …nu de o fabrica de paine sau de o fabrica de incaltaminte ! ;miza e mult mai mare ; nu stiu jocurile cui se fac dar ale Romaniei in niciun caz ; stiu doar ca odata ce acest obiectiv se va vinde …Romania nu isi va putea asigura independenta energetica pt. ca indiferent ce alta natie o va cumpara nu o va face pentru si in interesul Romaniei ; eu te intreb numai daca in ind min. a Rusiei Poloniei sau Germaniei …unde tot carbune se exploateaza ! …exista investitori klingonieni ? ; hai fa un efort sa ma convingi ca sunt tampit ! ; pt. ca daca numai atata poti n-ai reusit !

  Răspunde
  • 24 octombrie 2017 la 17:20
   Permalink

   Ce intelegi prin independenta energetica?
   Intelegi cumva ca noi trebuie sa ne producem tot necesarul de energie si sa-l folosim integral chiar daca e la un pret de 2x – 3x mai mare decat in piata?
   Inseamna ca tarile dezvoltate din UE care importa energie sau au si investitori straini au o problema? Pai uite ca ei inteleg ca nu conteaza cine investeste (sa investeasca), sa produca energie el. si sa respecte regulile impuse. Si la noi regulile ar cam trebui sa fie la fel ca cele din UE.
   Dezvoltarea economiei unei tari fara capital strain nu prea mai e posibila.
   In Ungaria au investit nemtii intr-o centrala de 500 MW pe lignit si investesc si rusii in nucleara.
   Ei vor avea tehnologie de ultima generatie, performanta, iar noi ne umflam in pene cu tehnologiile din anii 60. N-ar strica sa mai cugetam.
   Pentru capitalul strain in energie inca nu e „liber”, ca noi nu ne vindem tara…ne-o furam, da suntem independenti. Capitalul privat nu aduce bani la buzunarul baietilor destepti. Sloganuri din ’90 care ne-au adus unde suntem.

   Răspunde
   • 24 octombrie 2017 la 17:38
    Permalink

    Guvernul ar trebui sa inchida carierele de lignit din Gorj ca distrung mediul inconjurator cu defrisarile din cariere iar reampaduririle nu prea se fac si costa mult . Lignitul este un carbune inferior slab calitativ si nu prea se mai exploateaza lignit nicaeri in lume , se mai aducea carbune de calitate din Serbia ca sa arda in amestec lignitul in termocentralele din Gorj .

    Răspunde
 • 24 octombrie 2017 la 18:48
  Permalink

  Kiru…si da si nu ! ; ai dreptate dar numai intr-o mana ; problema mea ( ca sa zic asa… pt. ca vad ca este numai a mea !) nu este retehnologizarea ! ; o sustin ! ; dar exista si varianta concesionarii pe un termen limitat ! ; nicidecum VANZAREA unui obiectiv strategic atat de important in ale energiei …; in alta ordine de idei …Romania (dupa ’89 !) nu a fost independenta energetic niciodata …se stie ca importam energie electrica cu precadere din Ungaria …; prin independenta energetica a Ro inteleg ca statul roman sa fie (in exclusivitate!) cel care sa isi regleze in sistem propriu piata de energie in functie de nevoi si necesitati la pretul cel mai avantajos de pe piata pt noi ! ;si pt ca am precizat mai sus „dupa ’89 !” mai vin cu ceva argumente in acest sens : daca tot ce a construit Ceausescu ( hidrocentralele si termocentralele ..) ar mai functiona si in prezent …astea pe langa ceea ce avem acum in energia nucleara si eolina …..Romania si-ar putea asigura intreaga capacitate energetica ( fara discutie ! ) si ar putea deveni un un stat cu adevarat independent dpdvd energetic ! ; de un export al energiei electrice made in Ro nici nu mai vorbesc … ; indiferent cum o luam Ceusescu a …”comis-o ” si a platit pt asta ….a pus pe picioare o strategie corecta cu privire la independenta energetica a Romaniei ; ce s-a mai realizat dupa…se vede !

  Răspunde
  • 24 octombrie 2017 la 22:46
   Permalink

   Esti rational si ai intentii bune, ceea ce e important si apreciez chiar daca vedem solutii diferite.
   In opinia mea trebuie privatizat cat mai repede cu putinta tot ce mai este inca viabil in economia noastra (nu sunt naiv sa cred ca se va intampla). Si asta pentru ca sub umbrela politicului alternativa este jaful si distrugerea a tot ce a mai ramas.
   Tara asta au distrus-o ai nostrii nu strainii si nu ma astept ca lucrurile sa se schimbe.

   Răspunde
 • 24 octombrie 2017 la 19:48
  Permalink

  Minerii Vaii…ca o completare la cele de mai sus : daca tot ceea ce a construit Ceausescu …pe langa termocentrale … hidrocentrale … EXPLOATARI MINIERE ( retehnologizate la momentul oportun ! )…toate tipurile …sorturile si sortimentele de carbuni ar avea loc sub soare si si-ar putea gasi o intrebuintare utila in beneficiul poporului roman; UE a dat liber la mixul energetic ! : astfel incat fiecare popor sa-si poata gestiona nevoile energetice in functie de capacitatile de care dispune in acest sens.

  Răspunde
 • 25 octombrie 2017 la 00:10
  Permalink

  Kiru….mersi pt. explicatii ! ;sunt lamurit acum pe deplin ! ;dar partea interesanta va veni abia dupa ce nu va mai ramane piatra pe piatra din tara asta iar nota de plata….mai exact scadenta pt. indatorarea Romaniei pe cel putin 3 generatii ….va fi la usha ; sanatate si virtute !

  Răspunde
  • 25 octombrie 2017 la 14:37
   Permalink

   Fiecare prefera alternativa in care vede o speranta sau in care s-ar putea regasi (sau chiar se regaseste). Succesuri !

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.