Avem cod galben de precipitatii pânã marti seara, însã hidrologii spun cã nu vor fi deloc probleme. Mai mult, pentru cã multe albii de pâraie sunt secate, ploile sunt chiar bine-venite. Potrivit specialistilor, precipitatiile, chiar dacã vor fi abundente, nu vor crea deloc probleme.
„Avem o avertizare de cod galben de precipitatii, în perioada 23 octombrie ora 10,00, pânã în 24 octombrie ora 23,00. În zona noastrã suntem vizati cu probabilitatea de ploaie de 40 l/mp. Sigur, la munte este posibil sã fie depãsite prognozele, dar eu zic cã este necesarã aceastã ploaie, întrucât, din  punct de vedere al retelei hidrografice, nivelul e scãzut în cursurile de apã, sunt cursuri cu albiile secate, ori cu debit foarte, foarte mic”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.  Nu vor fi deloc probleme, chiar dacã  hidrologii au emis avertismente de cod galben în zona judetului Hunedoara. În Valea Jiului, însã, investitiile pe care le-au fãcut cei de la ape sunt, practic, garantia cã lucrurile nu vor degenera.
„Principala noastrã preocupare este de a întretine si de a repara lucrãrile pe care le avem, E vorba de cele pe care le avem împotriva inundatiilor, de diguri, de albiile în sine, unde facem lucrãri de decolmatare si le-am fãcut si în acest an si consider cã nu sunt probleme în caz de inundatii”, a mai spus Corici. De luni, de la ora 12.00, pânã marti, la ora 18.00, va fi în vigoare un cod  portocaliu de ploi în zonele deluroase si montane ale judetelor Mehedinti, Gorj, Vâlcea, Arges si Dâmbovita.
De asemenea, meteorologii atrag atentia cã temperaturile vor scãdea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul sãptãmânii vremea va deveni rece în toatã tara. La munte, la altitudini mari, trecãtor vor fi precipitatii mixte. Administratia Nationalã de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizãri nowcasting de vânt puternic în opt judete ale tãrii,  valabile pânã la ora 10.00. Judetele vizate de  aceste avertizãri sunt Sibiu, Buzãu, Prahova, Arges, Dâmbovita, Hunedoara, Timis si Caras-Severin, dar si la Brasov sunt intensificãri ale vântului.
Pompieri gata de interventie pe perioada de vreme rea
Pompierii au pregãtite motopompe de mare capacitate, bãrci si autospeciale cu echipamente  pentru evacuarea apei. Militarii sunt mobilizati pentru a interveni în caz de nevoie în toate regiunile  vizate de fenomene meteo periculoase, judetul Hunedoara fiind pe lista celor în care vor fi ploi însemnate cantitativ si intensificãri ale vântului. Avertizarea Cod Galben pentru judetul Hunedoara va fi în vigoare pânã la ora 24.
”Având în vedere cã sunt preconizate efecte asupra populatiei, în judetele aflate sub incidenta avertizãrilor meteorologice s-a dispus asigurarea rezervei de  personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de interventie în cazul producerii unor situatii de urgentã. Totodatã, la nivelul zonelor vizate, sunt monitorizate permanent cursurile de apã, pentru a stabili dacã nivelul debitelor poate produce inundatii”, anuntã IGSU. Pompierii au pregãtite motopompe de mare capacitate, bãrci si autospeciale cu echipamente pentru  evacuarea apei.
Diana Mitrache
Maximilian Gânju