112 nu sunã peste tot!

Judetul Hunedoara are mari probleme în ceea ce priveste acoperirea GSM pentru toate zonele de munte, iar turistii care se rãtãcesc, riscã sã nu poatã cere ajutor.  Prefectul judetului Hunedoara Fabius Kiszely sustine cã a cerut sprijin celor care pot face ceva ca sã creascã acoperirea, dar cã încã nu a primit un rãspuns. În tot acest timp, sute de oameni ajung sã fie în pericol, fiindcã telefonul mobil nu are semnal, iar apelul la 112 este imposibil. „Am fãcut  demersuri pe lângã ANCOM  (Autoritatea Nationalã pentru Reglementare în Comunicatii) pentru ca, cel putin zona Retezatului sã fie acoperitã  cu semnal, în perioada  urmãtoare. M-au asigurat cei de acolo cã vor face tot ce trebuie, vor însera în catele de sarcini pentru delegarea de gestiune si acordarea de licente de semnal, pentru ca aceste zone sã fie acoperite”, a spus Fabius Kiszely, prefectul Judetului Hunedoara.
Prefectul, însã, nu poate da un termen  la care investitia sã fie gata, dar crede cã  jandarmii si salvamontistii vor putea supraveghea zonele de munte din aer.
„Am discutat si cu cei de la Consiliul Judetean, ca sã putem dota salvamontistii, jandarmeria cu drone, ca sã putem face o acoperire vizuale, pe zone în care existã riscuri de persoane rãtãcite si avalanse ”, a mai adãugat prefectul Fabius Kiszely. Zonele si traseele din Muntii Retezat care în prezent nu au acoperire GSM sunt Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Tãul Peleaga, Tãul Peleguta, Platoul Rades-Zlata, Stâna de Râu, Valea Galesului, Valea Rea, Valea Pietrele, Zona Cîmpusel, Cîmpu Mielului si Cabana Buta. Salvamontistii, ori  jandarmii montani reusesc cu greu sã localizeze un rãtãcit, despre care aflã date de la rudele de acasã, din acest motiv, iar serviciul 112 nu poate fi apelat deloc în aceste situatii, de pe telefonul celui ce este în acel loc.
Diana Mitrache

Advertisements