Eroii din povestile mineresti, premiati

Salvatorii minieri au primit omagiul comunitatii din care fac parte. Ceremonia a avut loc la Sala de marmura a primariei din Petrosani si, vizibil emotionati, salvatorii au vorbit despre rolul lor sub pamant.

Salveaza vieti, intra in negura pamantului, atunci cand nimeni nu o mai poate face si apoi vin la suprafata unde sunt asteptati cu sufletul la gura. Sunt salvatorii minieri, oameni puternici, cu suflete mari, a caror menire e sa salveze vietile ortacilor prinsi de suflul nemilos al exploziilor de metan. Pe ei i-a premiat administratia de la Petrosani, intr-un cadru festiv, de Ziua Minerului.

Un numar de 29 de salvatori minieri au primit luni dimineata titlul de «cetatean de onoare» al municipiului Petrosani, iar aceasta distinctie le-a fost inmanata de primarul Tiberiu Iacob Ridzi. „Participam azi la un eveniment foarte important pentru comunitatea locala din Valea Jiului. E 6 august, iar daca pentru unii e doar o data in calendar, pentru noi cei de aici, 6 august e o Ziua Minerilor. Meseria de miner e cat se poate de grea, iar cea de salvator e una dintre putinele meserii cu un grad foarte mare de pericol. Din pacate, in zilele noastre, sun oameni rari, oamenii care isi viata in pericol pentru a salva vieti. Pentru ei e un lucru normal, au curaj si asta au dovedit-o de fiecare data cand au fost pusi sa faca asta. Lor le-am dat un astfel de titlu, pentru ca nu poti exprima in cuvinte ce fac acesti oameni, cand stiu ca in mina sunt colegii lor care au nevoie de ei. De actiunea lor atarna viata minerilor si pentru acest lucru, eu le multumesc ca exista”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petrosaniului.

Nu s-au gandit niciodata cat de importanta e munca lor. O vad ca pe o meserie fireasca, ce ii face mai puternici. Vizibil emotionati, oamenii pe a caror maini se vad urmele exploziilor din care au scapat ca prin urechile acului, ne-au vorbit despre experienta lor. „Pentru noi, un astfel de titlu inseamna recunoasterea muncii de zi cu zi, a muncii pe care o depunem noi in ajutorul colegilor nostri si pentru binele orasului. Meseria noastra este grea, dar pentru noi e obisnuita, ca ne-am invatat cu ea. Cand vom termina cu ea si ne vom retrage, sigur ne va lipsi”, a spus, vizibil emotionat inginerul salvator  Mihai Dosa. „Nu e prima distinctie pe care o primim, am mai fost premiati si de presedintele Basescu. E destul de greu in misiunile de salvare, dar important e sa iti faci treaba cum trebuie. E greu sa spun cum e atunci cand intram in mina, trebuie doar sa ne concentram la ceea ce avem de facut”, a adaugat si Peter Kutasi,

Un alt salvator premiat. „Multumim tuturor celor care ne-au sprijinit la interventii, colegi ai nostri din Valea Jiului. Noi am fost linia I, dar ei au fost alaturi si ne-au sprijinit. Vreau sa va asigur ca menirea noastra e de a salva vieti si, atata timp cat va exista minerit si vom fi noi, ne vom pune in slujba salvarii de vieti omenesti. Stiu cum e sa stai acasa, atunci cand sunt evenimente in mina si sa astepti ca tata, sau sotul, ori un prieten sa vina. Nu stii daca e in viata, dar intri acolo sa il salvezi”, a declarat Gheorghe Mununar, sef Statia de Salvare Petrosani.

Alaturi de acesti oameni bravi a fost, in aceasta zi si deputatul Monica Iacob Ridzi, care a tinut sa le multumeasca pentru eforturile lor de zi cu zi. „As putea spune ca e o zi speciala pentru noi Ziua Minerului. Toti cei care locuim aici simtim altfel, a devenit o sarbatoare si e o ocazie pentru noi sa-i cinstim pe minerii care lucreaza in subteran. Cred ca acesti oameni sunt un exemplu pentru noi toti”, a declarat Monica Iacob Ridzi, deputat PDL.

Titlurile de cetateni de onoare le-au fost conferite celor 29 de salvatori in baza unei hotarari de consiliu local, care a fost adoptata in prima sedinta a noului Consiliu de la Petrosani.

Diana MITRACHE


Un comentariu la „Eroii din povestile mineresti, premiati

  • 6 august 2012 la 23:01
    Permalink

    PSD-ul (Victor Ponta)isi bate joc de Valea Jiului,noi i-am votat tot timpul ,comparati mineri din Gorj cu noi (lignit-huila,la ei sau sters datoriile in Decembrie 2006 si acum au iarasi datorii,la noi nu sau sters datoriile ca sa ne poata arata cu degetul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.