Câti bani au primit scolile si spitalele din Valea Jiului, de la ministerele de resort? La aceastã întrebare ar trebui sã primim un rãspuns în scurt timp. Senatorul hunedorean, Carmen Hãrãu, a adresat câte o  interpelare ministerului Educatiei, Liviu Pop,  si ministrului Sãnãtãtii, Florian Bodog, asupra acestor chestiuni.
Trei spitale în Valea Jiului
Trei spitale functioneazã în Valea Jiului. cel mai mare este la Petrosani, Spitalul de Urgentã. Cele trei unitãti medicale deservesc circa 120.000 de locuitori ai zonei si nu numai. Au primit sau nu bani de la minister cele trei unitãti medicale, rãmâne sã aflãm.  “În Valea Jiului din judetul Hunedoara functioneazã trei  spitale: Spitalul de Urgentã Petrosani, Spitalul municipal Lupeni si Spitalul municipal Vulcan. Aceste spitale deservesc o zonã cu peste 120.000 de locuitori, multe alte localitãti din judet si din afara judetului. tot aici îsi desfãsoarã activitatea si angajatii Complexului Energetic Hunedoara, unitate cu locuri de muncã deosebite si periculoase. Având în vedere aceste aspecte, vã rog sã-mi comunicati situatia fondurilor alocate de la Ministerul Sãnãtãtii în anul 2017 spitalelor din Valea Jiului. totodatã, vã rog sã mã informati cu privire la programele pe care le deruleazã si finanteazã institutia dumneavoastrã si în care sunt implicate  spitalele mentionate”, aratã senatorul Carmen Hãrãu în interpelarea adresatã ministrului Sãnãtãtii.  La începutul  acestui an, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a solicitat sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara în ceea ce priveste unitatea medicalã. Rãspunsul institutiei judetene a fost unul negativ. Numai 40% din petrosãneni au beneficiat, anul  trecut, de serviciile medicale ale Spitalului de Urgentã din Petrosani, în timp ce 60% din pacientii internati au fost din celelalte localitãti ale Vãii Jiului sau chiar din alte judete. Municipalitatea de la Petrosani nu mai poate sã sustinã singurã cheltuielile de functionare ale unitãtii medicale din Petrosani si astfel solicitã sprijin de la Consiliul Judetean Hunedoara. Din totalul de 17.039 de pacienti care au fost internati anul trecut la SUP, numai 6.397 au fost din Petrosani. Ceilalti au fost din celelalte localitãti ale Vãii Jiului si din alte judete.
Finantarea unitãtilor scolare – la raport
Si finantarea unitãtilor de învãtãmânt din Valea Jiului este în atentia senatorului hunedorean. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, trebuie sã rãspundã dacã scolile din  Valea Jiului au primit finantare de la minister.  “În Valea Jiului din judetul Hunedoara, respective în municipiile Petrosani, Vulcan, Lupeni si orasele Petrila, Aninoasa, Uricani, continuã sã existe un învãtãmânt de foarte bunã calitate. Cu toate problemele economice si sociale existente în zonã, cadrele didactice împreunã cu elevii demonstreazã prin rezultatele obtinute cã sunt printre cei mai buni. Având în vedere aceste aspecte, vã rog sã mã informati cu privire la programele pe care le deruleazã si finanteazã institutia dumneavoastrã si în care sunt implicate scolile mentionate”, aratã senatorul Carmen Hãrãu, în interpelarea adresatã ministrului Educatiei, Liviu Pop.
Monika BACIU