Ministrul secretar de stat Doru Visan a venit la Petrosani ca sã explice, în cadrul Consiliului de Administratie, cum stã în acest moment Complexul Energetic Hunedoara.  El a precizat cã are planuri  pentru minele viabile si neviabile de aici si cã termenele au fost deja clar stabilite. În plus, dacã Lonea si Lupeni se închid pânã prin 2024,  la Livezeni si Vulcan se vorbeste despre investitii.
Secretarul de stat a fãcut câteva precizãri, vis-a –vis de termenele limitã pentru minele Lupeni si Lonea.
„Existã douã termene. Unul asumat de România, 2018, pentru încetarea activitãtii la 31decembrie de exploatare si termenele  de închidere care sunt justificate, cu termen  limitã 2027”, a precizat Doru Visan, ministru secretar de stat în Ministerul Energiei.
„Din punct de vedere al activitãtii miniere, pânã în 2024, sau 2027 s-a vorbit de închiderea subteranã, cum se întâmplã si la Paroseni, fãrã sã dãm cãrbune. Pentru cã unul dintre elementele principale este decontaminarea subteranului. E vorba despre statiile Trafo,, instalatiile electrice, de tot ce sunt motoare, pentru cã suntem la final si din 15 mine, mai rãmân douã”, a mai  adãugat Stamin Purcaru, presedintele CA al CEH.
„Termenul 2024 este finalizarea cu ecologizarea suprafetelor, iar închiderea în subteran, este finalul lui 2020, 31 decembrie, la mina Lonea. Adicã se vor închide digurile care au legãturã cu suprafata si va rãmâne ecologizarea suprafetei, rambleerea puturilor si nu vor mia intra oamenii în subteran din 31 decembrie 2020, la Lonea. Acelasi lucru se va întâmpla din 30 iunie 2021, la Lupeni, dacã se vor respecta cu strictete graficele de închidere subteran. Ultimii  din subteran vor fi disponibilizati la 30 decembrie 2020 Lonea  si 30 iunie 2021 Lupeni”,  a conchis Viorel Stancu,  directorul general al CEH.
Termocentrala de la Paroseni va functiona, iar investitiile din viitor de la Livezeni si Vulcan ar putea suplini productia de la minele ce se închid acum. Acesta este un plan viabil, doar dacã se vor face masiv investitii si se vor gãsi banii necesari.
„Am dispus azi (n.r 18 octombrie) în CA prezentarea planului de dezvoltare pe fiecare minã, atât la Livezeni, cât si Vulcan, astfel încât capacitãtile de productie ce o sã le pierdem la finele anului 2018 sã fie preluate de cãtre celelalte douã mine. Dacã nu vom fi în stare sã preluãm aceste capacitãti, va fi o mare problemã, motiv pentru care ne-am mobilizat ca, într-un an de zile, sã rezolvãm aceastã problemã. Altfel se pune problema ce facem cu necesarul de cãrbune”, a mai spus Purcaru.
Presedintele Consiliului de Administratie a mai precizat cã este nevoie de bani, dar acesta este singurul mijloc prin care CEH va supravietui în viitor. Mai mult, Purcaru sustine cã o mare problemã este acum lipsa fabricilor de utilaj minier în România, lucru ce ar împiedica mult achizitionarea de utilaje pentru investitii.
Diana Mitrache