Imaginatie, creatie, îndemânare si sculpturã tridimensionalã. Asta au fãcut tinerii din Petrila, care au venit în numãr nesperat de mare la primul festival de sculptat dovlecii, care sã contracareze cumva Halloween-ul care ne-a cucerit în ultimii ani. Totul s-a petrecut la Clubul Copiilor din localitate, la initiativa consilierului judetean PSD, Doinita Bãlãnesc.
Marfa a fost adusã direct din curtile momârlanilor, exact cu scopul de a arãta cã la noi cresc astfel de legume ce aratã foarte bine, sculptate. „Au venit copii mult mai multi decât ne asteptam. Se sfãtuiesc si sperãm sã iasã o actiune frumoasã. Pot, însã, sã vã spun cã, dacã este o provocare pentru copii, cu  sigurantã, este si pentru noi. I-am întrebat cu ce asociazã ei dovleacul si au zis: Halloween.
Dar mã gândeam cã el reprezintã toamna noastrã bogatã, îl vezi în grãdinile momârlanilor si atunci am zis cã trebuie sã spulberãm ideea aceasta”, a spus Doinita Bãlãnesc, consilier judetean, prezentã la actiunea copiilor din Petrila.

„Este un festival al toamnei, menit sã stimuleze si sã dezvolte creativitatea copiilor. Practic, este vorba despre un concurs de sculptat dovleci, în care cei mici sunt invitati sã îsi dea drumul la imaginatie. Nu ne dorim sã fie un Halloween românesc, doar un festival în care sã profitãm cã se pot face lucruri frumoase din  dovleci”, a adãugat Radu Chinta, director  al Clubului Copiilor din Petrila, care sustine cã va relua aceastã experientã si în anii urmãtori.
Festivalul toamnei petrilene a fost mult ajutat de cei mici, extrem de încântati de actiunea la care au fost invitati. Tuturor le-a plãcut sã dea viatã unei plante portocalii. „Îi dãm viatã dovleacului! Am încercat sã îi ridicãm pãrul în sus si este distractiv pentru copii”, spune o învãtãtoare, care a ajutat echipele de copii.

„Nu am venit cu o idee. Sã vãd ce iese pânã la urmã”, a explicat un alt copilas, care sculpta de zor la un dovleac. „Îmi place sã îl scobesc si apoi sã vãd cum va iesi. E usor si îmi place. Partea cea mai grea o fac adultii, cã noi nu avem voie cu cutite”, a recunoscut un alt pusti. „O sã fac un model nou. Îl facem direct, cum ne vine inspiratia. Punem la final o lumânare în el”, a mai adãugat si un alt pusti care a venit la primul sãu festival de sculptat dovleci. Fiecare participant a primit dulciuri, diplome si premii, iar organizatorii spun cã aceasta a fost doar prima editie si cã, din an în an, poate vor reusi sã convingã copiii cã Halloween-ul e american si cã si noi avem un festival al toamnei noastre, fãrã monstri si cu traditii ce meritã pãstrate.
Diana Mitrache