Mai multi elevi din Valea Jiului sunt internati la un spital de boli infectioase din Harghita.  Cei 12 elevi si  profesorul participau la un proiect ERASMUS + cu denumirea “De la minerit la antreprenoriat”, în orasul Bãlan, în perioada 12-24 octombrie. Acestia au fost internati la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului din Miercurea Ciuc cu toxiinfectie  alimentarã. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publica Harghita, elevii au mâncat la cantina liceului din Bãlan, care este recent renovatã, dispune de dotãrile necesare si are autorizatie sanitarã de functionare.
„Acum sunt în curs investigatiile. (…) Alimentele se gãtesc în cantina scolii, care este autorizatã, personalul este cu studii de specialitate, este calificat, au procurat materia primã dintr-un lant de magazine care nu exista în Harghita, au preparat-o în cantinã si au ajuns elevii si un adult la spital cu febrã si vãrsãturi. (…) Noi am recoltat mostre din hrana respectivã, pentru cã s-a procedat asa cum trebuie, au fost puse deoparte probe pentru investigatii, am luat si din materia primã si probe de la personal si de la elevi”, a precizat, pentru Agerpres, Tar Gyongyi, medic.
Activitatea cantinei a fost sistatã, pânã când vor sosi rezultatele analizelor.
„A fost Sanepidul, au verificat, la bucãtãrie era totul în regulã, doar cã nu se stie de unde era problema. Dacã nu e vina noastrã si cu sigurantã nu e vina noastrã, atunci si noi, la rândul nostru, o sã apelãm la Protectia Consumatorului. Nu are cum sã fie din cauza noastrã sau în timpul procesului de gãtire, o fi vreun produs care a fost cumpãrat de la en-gross si a avut ceva probleme, credem cã asta e problema, dar asteptam rãspunsul dânsilor si atunci si noi vom apela la OPC pentru a rezolva situatia cu firma de la care s-au cumpãrat produsele”, a precizat Gheorghe Iojiban, primarul orasului Bãlan, pentru Agepress.
Monika BACIU