Finantãrile si programele autoritãtilor merg cãtre turismul religios ori cãtre obiectivele din centrul judetului si mai putin la cele din sudul judetului.  Ca un exemplu, autoritãtile nu sunt interesate sã se implice în promovarea si dezvoltarea cicloturismului, o industrie care ar aduce bani frumosi în comunitate.  Aproape în fiecare  week-end multi ciclisti i-au cu asalt traseul dintre Pui si pânã la Cabana Baleia, rutã pe care este permis accesul pe douã roti si care este mai putin cãutatã de amatorii de drumetii. Astfel „bikerii” se pot bucura de naturã, miscare dar si de un drum accidentat aproape pustiu si pe care îsi pot etala talentul la cãtãrare. Punctul de plecare este în comuna Pui de lângã Hateg, iar turistii pe douã roti urmãresc traseul marcat pânã în Hobita de unde începe adevãrata aventurã spre cabana Baleia.
„Traseul parcurs de noi urmãreste potecile fãcute de localnici si pe anumite zone drumul forestier. Este deosebit de frumos si perfect pentru o iesire pe douã roti, asa ca de week-end. Pe acest traseu este permis accesul cu  bicicleta si chiar cu mijloace motorizate”, spune Alin, unul dintre ciclistii pasionati de zona Baleia.  Excursia chiar si pe douã roti nu este tocmai usoarã si, plecând din Hateg, dureazã aproape sapte ore cu tot cu popasuri. Temerarii spun cã meritã efortul. Zona Baleia era un punct important al celor mai sãlbatici munti din tara noastrã, însã a trecut  în uitare dupã ce a fost  amenajatã ruta spre Nucsoara- Cârnic- Cabana Pietrele. De la Pietrele traseele sunt mai scurte cãtre vârfurile Retezatului si astfel Baleia a fost abandonatã începând cu anii 70.
Ciclistii au si un sfat pentru turistii care pleacã spre Baleia, fie pe jos ori pe douã roti. Acestia îsi iau o mãsurã de sigurantã dacã lasã vorbã la punctul de jandarmi din comuna Pui, astfel ca în caz de nevoie sã se ajungã într-un timp scurt la ei. La fel de important este si sã se  intereseze de starea vremii si sã aibã echipament adecvat pentru drumetia pe munte în conditiile în care  vremea poate fi extrem  de schimbãtoare pe perioada de toamnã.
Maximilian Gânju