Semnãtura si parafa prin care presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, a înscris judetul Hunedoara pe harta Drumului Mãtãsii a încheiat vizita în judetul Hunedoara a unei delegatii chineze care si-a propus sã parcurgã celebrul drum comercial care lega încã din antichitate China de Europa.
C u 4×4 pe Drumul Mãtãsii
Formatã din peste 50 de jurnalisti, operatori TV, oameni de radio, documentaristi îmbarcati în 15  automobile de tip SUV, ”caravana” chinezeascã a plecat în urmã cu douã sãptãmâni din Regiunea  Shaanxi, care,  în vremuri, a fost chiar punctul de pornire pe Drumul Mãtãsii.  Dupã un traseu de peste 8000 de kilometri, delegatia chinezã,  condusã de Hu Yutao, manager adjunct al Grupului Media, Radio si TV din Shaanxi, a decis ca pentru România punctul de oprire sã fie judetul Hunedoara. Dupã o vizitã la Castelul Corvinilor, delegatia a fost primitã la sediul Consiliului Judetean Hunedoara de presedintele  institutiei, la întâlnire luând parte si Radu Barb, directorul Agentiei de Dezvoltare Economico-Socialã  Hunedoara.
Judetul ales
”Domniile lor parcurg acest traseu cu dublu scop. Unul simbolic pentru a marca importanta pe care a avut-o de-a lungul secolelor celebrul Drum al Mãtãsii. Celãlalt este de a culege din 6ecare tarã parcursã informatii care sã stea la baza unor colaborãri viitoare în mai multe domenii. Si aici mã refer la turism, educatie, economie, schimburi culturale. Ceea ce mã bucurã în mod deosebit este cã în România delegatia din Shaanxi a stabilit judetul Hunedoara ca punct de interes pentru documentare. Explicatia pentru aceasta ar putea 6 întâlnirile bilaterale de pânã acum si  interesul pe care Consiliul Judetean Hunedoara îl acordã relatiei cu China în vederea dezvoltãrii unor parteneriate în turism, educatie si sãnãtate”, explicã Mircea Flaviu Bobora.
Hunedoara, mediatizatã masiv în China
La rândul sãu, Hu Yutao, liderul delegatiei chineze a solicitat si a primit informatii si documentãri privitoare la oportunitãtile de colaborare pe care judetul Hunedoara le are. În prezentãri la TV si radio, cei peste 40 de milioane de locuitori din Regiunea Shaanxi vor afla despre Hunedoara turisticã, despre monumentele istorice de rang UNESCO de la noi sau despre sporturile de iarnã care se pot practica în  Valea Jiului. În cadrul discutiilor purtate, s-au gãsit de asemenea a6nitãti între judetul Hunedoara si Regiunea Shaanxi pentru dezvoltarea unui centrul de medicinã traditionalã chinezã în cadrul Spitalului Judetean de Urgentã din Deva, precum si pentru schimburi în sfera educatiei, regiunea din China fiind renumitã pentru cele 77 de universitãti ale sale în care învatã peste douã milioane de studenti. Dupã înscrierea judetului Hunedoara pe harta Drumului Mãtãsii, la final, oaspetii din China si-au luat rãmas bun de la autoritãtile judetene hunedorene, continuându-si pelerinajul terestru care are ca punct terminus Italia.
Globalizare ”made în China”
Vizita delegatiei din China se înscrie în initia%va noii poli%ci o6ciale a statului chinez de conectare cu  Europa în materie de comert si geostrategie. Nu mai departe de primãvara acestui an, presedintele Chinei Xi Jinping a lansat o6cial, în cadrul unui summit international desfãsurat la Beijing, în prezenta a 29 de sefi de stat si de guvern, noul Drum al Mãtãsii, un proiect gigantic în care China va investi 113 miliarde de euro vizând initierea de proiecte care promoveazã atât cresterea economicã cât si dezvoltare durabilã.
BIROUL DE PRESÃ