Este vremea concediilor, iar Cronica Vaii Jiului va prezinta cateva sugestii de vacanta, asta in cazul in care inca nu vati hotarat cum sa va petreceti cateva zile libere. Astazi vorbim desore Castrul roman de la Porolissum – Salaj, mai ales ca a fost gazda unor manifestari inedited, menite sa puna in valoare zestrea istorica de o importanta desoebita.

Moigrad – Porolissum se gaseste in judetul Salaj, la 8 kilometri de resedinta de judet, Zalau. De mentionat ca, desi castrul roman reprezitna un punct de interes turiustic al zonei, oficialii nu s-au preocupat de amplasarea unor indicatoare spre monumental istoric si noroc cu bunavointa localnicilor care ne-au indrumat si, mai ales, a Festivalului Porolissum Music Fest, din luna iulie, ai carui organizatori s-au gandit sa lase indicatoarele amplasate la locul lor.

Traian a murit. Traiasca Hadrian!

Jale in familia Imparatului Traian, care a murit in timpul unei expeditii. Locul lui a fost luat de Hadrian, dupa ce au fost organizate funeraliile lui Traian in prezenta bocitoarelor, iar in cinstea noului imparat s-au organizat demonstratii militare.

Castrul Roman de la Porolissum a fost centrul de atractie pentru sute de turisti care au vrut sa asiste la manifestarile pregatite si in acest an. Vorbim despre funeraliile imparatului Traian, aclamarea lui Hadrian,  revoltele barbarilor, demonstratii militare sau luptele vikingilor, manifestari cuprinse in cadrul „Porolissum Fest”, desfasurat la Complexul Arheologic din Moigrad, aflat la cea de a doua editie. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, in colaborare cu institutii publice si private si a beneficiat de finantare din Fondul Cultural National in scopul promovarii patrimoniului cultural.

Principalele manifestari, din punct de vedere al atractiei pentru turistii prezenti in numar mare aici, s-au desfasurat in amfitetatrul roman, unde a fost organizata o replica a funeraliilor Imparatului Traian, in prezenta bocitoarelor vechiului oras. Tristetea a fost inlocuita repoede cu veseleia aclamarii noului imparat, Hadrian, de catre trupele participante, urmate de o lipsa demonstrativa a gladiatorilor. In aplauzele multimii trupele participante au participat la o parada militara, iar apoi au avut loc demonstratii de lupte ale vikingilor si, ulterior, popoarele barbare s-au rasculat popoarele barbare din preajma provinciei Dacia, iar Castrului roman de la Porolissum a fost asediat. Pentru cei prezenti, specialistii Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau au pregatit si standuri cu preparatele culinare realizate dupa reconstituirea unor retete romane, respective carne de pasare cu sfecla, condimentata cu diferite plante din zona si vin aromatizat, turta din faina neagra cu pasta de branza sarata sau dulce, dar si mancare de linte. Iar pentru cei interesati, la finalul manifestarilor organizate in castrul roman, pentru copii si adulti s-au organizat competitii de tras cu arcul, aruncarea lancii, aruncarea securii, aruncarea cu piatra, dar si un joc demonstrative de turca sustinut de membrii Clubul Roman de Turca din Sighetu Marmatiei.

Despre Porolissum

Porolissum a fost un oras roman din Dacia. Stabilit ca tabara militara in anul 106 d.C., in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian, orasul s-a dezvoltat repede prin intermediul comertului cu bastinasii daci, si a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis in 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din Romania. Se gaseste pe Magura Pomat de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirsid, judetul Salaj.

In anul 106 d.C., la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, imparatul roman Traian a infiintat un punct fortificat pe locul orasului, pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Carpati. Fortul, costruit initial din lemn pe fundatii de piatra, gazduia circa 5.000 de soldati din trupele auxiliare, transferati din Spania, Galia si Britania. Chiar daca numele Porolissum pare a avea o origine daca, arheologii inca nu au descoperit dovezi ale vreunei asezari dace care sa fi precedat fortul roman. In deceniile urmatoare, fortul a fost marit si reconstruit in piatra (poate in timpul domniei lui Marcus Aurelius), si o asezare civila s-a dezvoltat in jurul centrului militar. Cand Hadrian a creat noua provincie Dacia Porolissensis (denumita astfel dupa orasul deja relativ mare) in 124 d.C., Porolissum a devenit centrul administrativ al acesteia. Sub imparatul Septimius Severus, orasul a primit statut de municipium, permitandu-le conducatorilor si negustorilor sai sa lucreze in mod independent. Desi romanii s-au retras din

Dacia in 271 d.C. sub Aurelian, iar orasul a fost abandonat  de catre fondatorii sai, dovezile arheologice indica ca a ramas locuit timp de mai multe secole dupa aceasta data. Desi orasul a fost fondat ca un centru militar in mijlocul unui razboi, se pare ca garnizoana de la Porolissum a coexistat pasnic impreuna cu vecinii lor daci – pe dealurile inconjuratoare, arheologii au descoperit mai multe sate dace care aparent au fost infiintate dupa orasul Porolissum. Exista de asemenea inscriptii mentionand persoane oficiale cu nume daco-romane, indicand o cooperare stransa la nivel politic.

Arheologii romani au inceput sapaturile la inceputul anilor 1970. Excavatiile, inca in desfasurare, au dus la descoperirea ramasitelor, atat ale instalatiilor militare cat si ale orasului civil, intre ele bai publice, un templu inchinat lui Liber Pater, un amfiteatru si case de locuit. Una dintre portile zidului de piatra al fortului a fost reconstruita. Eforturile sunt concentrate acum pe excavarea forumului orasului. Pe culmea care se afla la Nord Vest fata de intrarea principala in castrul roman se gaseste o cetate dacica, de mici dimensiuni. Prin urmare, exista locuire dacica in zona.

Carmen COSMAN