Politistii hunedoreni au dejucat planul unor escroci de a obtine de la o persoanã în vârstã 30.000 de euro pentru o presupusã interventie chirurgicalã urgentã.
Totul a iesit la ivealã în momentul în care angajatii unei bãnci din Hunedoara au sesizat politia cu privire la faptul cã, la sucursala unitãtii bancare, se aflã o femeie în vârstã (74 de ani), care este agitatã si care solicitã retragerea  unei sume mari de bani, pentru a achita „operatia” fiicei sale. La fata locului s-au deplasat de urgentã politistii Biroului de Investigatii Criminale Hunedoara, care au aflat de la femeia în cauzã cã, în data de 11.10.2017, a fost contactatã telefonic de persoane necunoscute, care i-au spus cã fiica ei a cãzut într-o toaletã din municipiul Deva, fracturându-si coloana vertebralã, motiv pentru care a fost transportatã la spital, urmând a fi operatã, însã, pentru operatie, trebuie sã plãteascã 30.000 euro. Urmare a interventiei politistilor, activitatea  infractionalã a fost întreruptã, în cauzã, fiind întocmit dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de tentativã la înselãciune.
Pentru a nu deveni victimã a infractiunii de înselãciune comisã prin acest mod de operare, politistii vã recomandã sã verificati dacã ruda respectivã este într-adevãr rãnitã sau a fost implicatã într-un eveniment rutier ori de altã naturã. De asemenea, solicitati apelantului date despre unitatea medicalã, de politie sau parchet unde s-ar afla ruda si telefonati acolo, pentru confirmare.
În cazul în care sunteti contactat de persoane necunoscute si nu reusiti sã aflati dacã informatiile sunt corecte, solicitati o întâlnire directã cu acestea, nu înainte de a apela numãrul de urgentã 112, pentru a cere sprijinul Politiei.
Pentru a împiedica „documentarea” infractorilor  cu privire la familia dumneavoastrã, vã recomandãm sã fiti atenti la persoanele cu care intrati în contact pe retelele de socializare sau pe stradã,  aparent întâmplãtor. Este posibil ca acestea sã vã urmãreascã, sã încerce sã se împrieteneascã cu dumneavoastrã si sã afle informatii despre familie sau vecini, pentru a le folosi în comiterea unor infractiuni.