Peste 1000 de persoane vor fi concediate anul acesta, la Complexul Energetic Hunedoara. Informatia a fost fãcutã publicã într-un document oficial al Ministerului Energiei. Angajatii Complexului Energetic Hunedoara care îsi vor pierde locul de muncã în urma disponibilizãrii vor beneficia de venit de completare.
Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publicã proiectul de hotãrâre privind aprobarea unei sume din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2017 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiazã persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.
“Se aprobã suma de 172 mii lei din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2017 pentru plata drepturilor prevãzute de art. 7 lit. b) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective  efectuate în baza planurilor de disponibilizare,  aprobatã cu completãri prin Legea nr.259/2013, cu modificãrile si completãrile ulterioare, în beneficiul persoanelor disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în conditiile planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii”, aratã documentul publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
La data elaborãrii Planului de disponibilizare la 1 iunie 2017, S. CEH S.A.  avea un numãr de 5183 salariati. Prin Planul de disponibilizare se propune disponibilizarea a 1086 de salariati în anul 2017 în douã etape, începând cu 18.12.2017 si cea de a doua 30.12.2017. Programul de restructurare si reorganizare are ca scop principal mentinerea în functiune a capacitãtilor de productie eficiente si închiderea sau conservarea activelor nerentabile; redimensionarea numãrului de personal în functie de necesarul optim care sã asigure functionarea în sigurantã a capacitãtilor care vor fi mentinute în functiune
“Prin mãsura de disponibilizare de personal se urmãreste reducerea activitãtii S. CEH S.A., la echilibrarea bugetului de venituri si cheltuieli si la îmbunãtãtirea indicatorilor economico-financiari ai societãtii. Influenta/costul disponibilizãrii salariatilor, corespunzãtoare venitului de completare asupra bugetului asigurãrilor pentru somaj este de 28.286 mii lei, din care: 2017 – 172 mii lei. Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea sumei de 172 mii lei din bugetul asigurãrilor pentru somaj pentru anul 2017 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare, pentru un numãr de 1.086 de persoane disponibilizate din cadrul S. CEH S.A. Venitul lunar de completare se asigurã fostilor salariati ai societãtii, din bugetul asigurãrilor pentru somaj prin agentiile teritoriale de ocuparea fortei de muncã.”, mai aratã documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei.
Disponibilizãrile de la CEH se vor realiza în douã etape. În prima etapã de concedieri care va avea loc la data de 18 decembrie vor pleca 496 de persoane, iar în cea de-a doua etapã, din 31 decembrie vor pleca alte 590 de persoane.
Monika Baciu