S-a nãscut la Petrosani, iar în mai  toate scrierile sale a vorbit, din când în când, despre frumusetea peisajului de aici. A scris mult, iar ultima antologie de poezii, peste 300, scrise în stiluri diferite, fiecare în parte, a fost lansatã si la Petrosani.
Cartea se numeste „Ancadierul”, iar la noi a venit sã ne recite din ea. Ne-a citit despre o pisicã, însã, captivant a fost modul în care a acaparat publicul adunat marti seara în sala de marmurã a primãriei.
Profesor, bibliotecar, purtãtor de cuvânt si seful relatiilor publice la Prefectura Neamt, Primãria municipiului Piatra-Neamt si Consiliul judetean Neamt. Director al Casei Prieteniei Neamt-Champagne-Ardenne (din 1991 pânã în 1998), Director al Directiei pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National –judetul Neamt (2001-2005), director Artistic al Teatrului Tineretului (2005-2007), Lucian Strochi – asa cum îl descrie Wikipedia – a debutat la Petrosani în ziarul Steagul Rosu si a recunoscut la lansarea cãrtii sale, cã aici a învãtat sã fie ceea ce este acum.
„Primele versuri le-am scris în clasa a II-a. În clasa a V-a am citit pentru prima datã la radio (…) si dirigintele meu, profesor de românã a intrat aproape transfigurat în clasã si spus „Copii, stiti cã un coleg de-al vostru a citit la radio?” si, bineînteles, am primit si prima criticã, obiectivã. Un coleg a zis: „Da. Si l-au auzit toate vacile din Cimpa”. Si asta a fost o lectie pe care am învãtat-o. Nu tot ce nouã ni se pare, la  un moment dat cã e bun, poate sã aibã importantã”, a spus Lucian Strochi, poet, prozator, dramaturg, spre amuzamentul auditoriului.
Lucian Strochi este cetãtean de onoare al municipiului Petrosani si, de-a lungul vietii, a scris 51 de cãrti, dupã cum singur a recunoscut în sala de marmurã, unde si-a lansat volumul de poezii „Ancadierul”. A scris prozã, versuri, aforisme, ori chiar teatru si a recunoscut cã a învins inclusiv o boalã grea. La Petrosani a venit, însã, sã doneze cãrti si la Biblioteca municipalã. „E un moment inedit, acum cã ati adus la Petrosani o carte grea, si la propriu si la figurat, o carte care este unicã în felul ei. Faptul cã ati ales sã veniti la Petrosani, locul de nastere al dumneavoastrã, nu poate decât sã ne bucure si, în acelasi timp, sã ne simtim mai bogati spiritual, decât pânã acum”, a spus  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Lucian Strochi si-a donat cu plãcere scrierile, iar curiosii le pot rãsfoi la Biblioteca municipiului Petrosani.
Diana Mitrache