Nu mai putin de 3 masini de interventie pentru zonele montante existã în Valea Jiului, însã, niciuna nu este în vreo statiune aglomeratã. Echipa Salvamont Hunedoara a decis ca acestea sã stea la un punct aflat în cel mai vestic colt al Vãii Jiului si de acolo sã ajungã în statiuni, când sunt solicitate.
Asta, spun acum salvatorii montani, va îngreuna interventiile si, cel putin la Straja, se cautã solutii alternative, pentru orice eventualitate.
„Ne lipseste o masinã 4×4 pentru Straja, pentru cã s-a creat o reorganizare a Serviciului Salvamont Judetean. Acesta a avut un mijloc alocat pe punctul Salvamont Straja, un mijloc ce stãtea, 24 de ore din 24, în Straja. 3 astfel de masini vor fi de acum cantonate pe zona Câmpul lui Neag, la un centru ce este acum în formare si, când este nevoie de ele, acestea ajung  în punctele locale Salvamont cu afluentã turisticã mare, cum sunt Straja sau Parâng. Din punctul nostru de vedere rapiditatea interventiei este astfel îngreunatã, dar am discutat cu primarul din Lupeni si cãutãm sã gãsim o solutie pentru a avea propria noastrã bazã”, a declarat George Resiga, sef Salvamont Straja Lupeni.
Echipele Salvamont sunt deja pregãtite pentru noul sezon si si-au echipat bazele asa cum este necesar.
„Deja, de aproximativ o lunã de zile, pregãtim sezonul turistic de iarnã. Ca si pasi majori, suntem pe definitivarea a ceea ce se cheamã acreditarea acestui serviciu din Straja. Mai trebuie o singurã fazã sã trecem,  pentru cã urmeazã sã vinã aici cei din cadrul Salvamont România. În punctul din Straja am fãcut reparatiile necesare, ne-am aprovizionat cu lemne, a fost verificatã aparatura medicalã, a mijloacelor de transport pentru interventie si suntem gata”, a mai adãugat George Resiga.
Sezonul trecut au avut loc peste 400 de interventii pe zona schiabilã din judetul Hunedoara  si peste 150 de evacuãri din zona înaltã, iar doi copii pasionati de escaladarea montanã au murit, în zona centralã a Retezatului, în urma unei avalanse.
Salvamontistii au obtinut locul opt la competitia din Dolomiti
O echipã formatã din salvatori montani români a reusit sã obtinã locul 8 la o competitie organizatã de salvamontistii italieni în Muntii Dolomiti, fiind prima datã când România a fost invitatã sã participe la acest concurs. Întrecerea a fost în perioada 7-8 octombrie în Italia au participat, în total, 51 de echipaje, dintre care trei din România, echipa Dacia reusind sã obtinã locul 8, echipa Sibiu, locul 14, si echipa Carpati, locul 33. Competitia a constat în deplasarea contracronometru a echipelor formate din câte patru salvamontisti pe munte, printr-o zonã foarte accidentatã, cu portiuni amenajate cu cabluri, cu lanturi, apoi coborâri pe pereti verticali în rapel sau prin cãtãrare sau descãtãrare, iar în ultima parte a actiunii a trebuit transportatã si targa de salvare montanã.
Diana Mitrache
Maximilian Gânju