950 de angajati ai minei Lupeni ar rãmâne pe drumuri, dacã unitatea minierã s-ar închide mâine. În acest sens, sindicatele încearcã sã obtinã o serie de mãsuri de protectie socialã pentru cei care îsi pierd locurile de muncã.
S-a vorbit, în ultimele zile, de data la care mina Lupeni trebuia sã îsi înceteze activitatea. Conform decizie Comisiei Europene, data era de 30 septembrie. Numai cã potrivit legilor românesti, mai bine de trei sferturi dintre angajatii unitãtii miniere ar fi rãmas fãrã niciun venit. La mina Lupeni sunt angajate 1100 de persoane.
Dintre acestea doar 158 îndeplinesc conditiile de pensionare. Potrivit ordonantei de urgentã 36 din 30 aprilie 2013, angajatii care îsi pierdeau locurile de muncã ar fi beneficiat de venituri de completare numai pânã la finalul anului 2018. În acest caz e vorba de 950 de persoane care nu ar îndeplini conditiile de pensionare si nu ar putea beneficia de veniturile de completare. Ordonantã de Urgentã nr. 36 din 30 aprilie 2013 prevede aplicarea în perioada 2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.
“Persoanele concediate în conditiile prezentei ordonante de urgentã beneficiazã de urmãtoarele drepturi: indemnizatie de somaj, stabilitã potrivit reglementãrilor legale în vigoare; venit lunar de completare; plãti compensatorii acordate de cãtre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncã aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecãrui operator economic”, aratã textul OUG 36/2013.
Venitul lunar de completare prevãzut se stabileste odatã cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre câstigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mult decât câstigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statisticã, si nivelul indemnizatiei de somaj.
“Venitul de completare prevãzut la art. 7 lit. b) se acordã lunar pe perioade stabilite diferentiat, în functie de vechimea în muncã a persoanelor concediate în conditiile prezentei ordonante de urgentã, dupã cum urmeazã: a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncã cuprinsã între 3 ani si pânã la 10 ani; b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncã cuprinsã între 10 ani si pânã la 15 ani; c) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime în muncã cuprinsã între 15 ani si pânã la 25 de ani; d) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime în muncã de cel putin 25 de ani”, mai aratã textul OUG.
În acest sens, sindicatele fac demersuri pentru prelungirea la 3 ani a mãsurilor de protectie socialã. Mai mult, existã discutii ale acestora cu ministrul Muncii pentru ca minerii care au un stagiu de cotizare de 15 ani sã poatã iesi la pensie anticipatã. Acest lucru poate fi reglementat printr-o hotãrâre de Guvern sau de cãtre Parlament.
Monika BACIU