Minele din Valea Jiului se închid rând pe rând. Declinul a început în urmã cu zeci de ani. Nicio solutie nu s-a dovedit a fi cu adevãrat viabilã pentru Valea Jiului, care a rãmas captivã în sfera monoindustrialã. Zilele acestea au loc noi dezbateri pe proiectul Legii Minelor.
Ministrul Economiei, Gheorghe Simon, aprecizatã cã “proiectul va contribui la revitalizarea zonelor miniere cu traditie în România, la crearea de noi locuri de muncã si siguranta celor existente”. Noua lege urmeazã sã înlocuiascã Legea minelor nr.85/2003. Echipa Ministerului Economiei, coordonatã de ministrul Gheorghe Simon, a subliniat importanta consultãrilor publice cu toti factorii din sectorul minier, si integrarea propunerilor constructive ale acestora în proiectul de lege a minelor. Reprezentantii companiilor din minerit au enuntat o serie de amendamente, între care definirea perimetrelor de prospectiuni si exploatare, transferul de licentã, definirea termenului de gol minier sau privind timpul necesar eliberãrii titlurilor de proprietate.
”Discutia cu reprezentantii societãtilor din minerit s-a axat pe fezabilitatea companiilor si pe modul în care proiectul va contribui la revitalizarea zonelor miniere cu traditie în România, la crearea de noi locuri de muncã si siguranta celor existente, în zonele defavorizate”, a declarat ministrul Simon.  El a subliniat importanta  armonizãrii opiniilor  divergente si clarificarea  situatiilor anterioare, create de actul normativ în vigoare, Legea 85/2003. Pãrtile au convenit ca noua lege sã fie corelatã cu conditiile actuale din minerit, cu accent pe  eficientizarea exploatãrii  si valorificarea resurselor  minerale, în conditii similare celor din UE.
Monika BACIU