Doi mineri au plãtit cu viata pentru cã Ministerul Energiei si Complexul Energetic Hunedoara sã gãseascã fondurile necesare pentru achizitionarea de echipamente. Cei doi, erau stâlpii familiilor lor. Moartea lor a deschis calea spre aprovizionarea unitãtilor miniere.
Dupã ce au constatat, la prima vedere, cã stâlpii din minã ar fi fost problema accidentului colectiv de la mina Lupeni, oficialii au gãsit bani pentru aprovizionare.
“Se pare cã sistemul de sustinere la grinzi a rezistat, însã la stâlpi ar fi niste probleme, spun ei, si din cauza aceasta stâlpii s-au micsorat de la 2.10 au cedat undeva la 1.80 si acolo se pare cã va fi o problemã. În maximum douã sãptãmâni vor veni 200 de astfel de stâlpi noi de sustinere”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, la Lupeni.
Problemele de la Complexul Energetic Hunedoara sunt vechi. Nu este o noutate pentru nimeni faptul cã minerii lucreazã în conditii extrem de dure, însã pânã acum toatã lumea a închis ochii, iar de vinã este situatia companiei de stat.
“Este o companie de stat si este obligatã sã aibã o procedurã transparentã de achizitie. Repet, datoritã situatiei companiei, la licitatii nu se prezenta nimeni. Au fost trei proceduri de licitatie unde nu a mai venit nimeni si practic nu au avut de unde sã cumpere. Cu stâlpii, s-a reusit o întelegere cu o societate care va aduce stâlpi noi, cu conditia ca banii sã fie plãtiti la momentul livrãrii. Avem banii pentru acesti 200 de stâlpi. Ulterior, prin livrãri succesive si plãti în acelasi timp, compania sã obtinã din nou credibilitate pe piata de achizitii si sã putem cumpãra toate echipamentele si materialele necesare”, a mai spus sursa citatã.
Alba-neagra cu stâlpii

Societãtile au fãcut alba-neagra cu stâlpii. Achizitiile de la CEH au fost contestate.
Douã firme, Gerom International si Gamiatricos au vrut sã le “facã viata mai usoarã” minerilor. I-au omorât. Coruptia i-a ucis pe cei doi mineri. Chiar oficialii Gerom International, îi acuzau în urmã cu vreo douã luni pe cei de la Gamiatricos de faptul cã au câstigat o licitatie, dar nu o pot onora.
„Din informatiile pe care le avem, oferta tehnicã depusã de aceastã societate, se baza pe stâlpi hidraulici proveniti din Cehia sau Polonia, la un pret mai mare cu aproximativ 10% fatã de stâlpii hidraulici livrati anterior de GEROM INTERNATIONAL SÃ. Dupã ce GAMIATRICOS SRL a fost desemnat câstigãtor, acesta s-a adresat societãtii noastre, trimitând o cerere de ofertã de pret tocmai pentru achizitia stâlpilor hidraulici pe care trebuie sã îi livreze cãtre COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA. Acest fapt, dovedeste cã GAMIATRICOS SRL nu are capacitatea de a respecta oferta tehnicã care a stat la bazã licitatiei, stâlpii pe care doreste sã îi furnizeze fiind diferiti fatã de cei ofertati. Ulterior, GAMIATRICOS SRL a contactat printr-un intermediar societatea GEROM INTERNATIONAL SA pentru a achizitiona de la acesta:
– ventile (care sunt piese componente ale stâlpului hidraulic);
– serviciul de zincare a pieselor ce intrã în componenta stâlpului hidraulic, ceea ce aratã încã o datã cã GAMIATRICOS SRL nu va respecta propunerea tehnicã depusã în cadrul procedurii la care a participat. Aceste aspecte, ne-au fãcut sã considerãm cã societatea Gamiatricos SRL doreste sã inducã în eroare COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA si de aceea GEROM INTERNATIONAL SA a înaintat contestatie la rezultatul procedurii de achizitie a stâlpilor hidraulici echipati cu  ventil cãtre Complexul Energetic Hunedoara SA si CNSC, institutie care si-a declinat competenta înregistrând automat contestatia noastrã la Tribunalul Hunedoara”, arãta un comunicat al Gerom International.
Monika BACIU