UPET ar putea ajuta la ancheta de la Mina Lupeni

Specialistii Universitãtii din Petrosani i-ar putea ajuta inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncã în ancheta de la Mina Lupeni. Dupã accidentul de la Lupeni, trei anchete sunt în derulare. ITM a solicitat, verbal, ajutorul Universitãtii Petrosani.
“Am fost sunati de cei de la ITM sã îi ajutãm în anchetã. Dupã ce va veni adresa oficialã le vom pune la dispozitie specialistii care sã îi ajute la desfãsurarea anchetei”, a declarat rectorul UNiversitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.
Oficialii de la Universitate spun cã în trecut au mai acordat sprijin.
“Au mai fost cazuri când specialistii nostri si-au adus aportul la desfãsurarea unor astfel de anchete”, a mai spus sursa citatã.
Ministrul Energiei spunea cã la nivel ministerial se va face o anchetã, aceasta desfãsurându-se în paralel cu cea de la ITM si UPET.
”Asteptãm în urmãtoarea perioadã atât ITM-ul cât si procuratura sã-si facã anchetã. O sã ne facem si noi propria anchetã si nu o sã comunicãm rezultatul ei înaintea rezultatelor de la ITM si de la Parchet ca nu cumva sã inducem noi pe piatã vreo idee sau sã dãm noi un anumit verdict înainte de a fi dat de cãtre autoritãtile competente în domeniu. ITM-UL va cere opinia specialistilor de la Institutul de Mine din Petrosani, vor avea si punctul de vedere al unor experti din zona  universitarã asupra cum s-a produs incidentul, care au fost cauzele. Expertiza va fi mult mai amãnuntitã decât putem noi sã oferim”, spunea ministrul Energiei, Toma Petcu, la Lupeni.
Trei mineri au fost surprinsi în surparea care a avut loc, joi, la  Mina Lupeni, dupã prãbusirea tavanului unui abataj. Doi dintre ei au fost scosi la suprafatã, în viatã, dupã ore bune de cãutãri, al treilea fiind gãsit fãrã suflare. Între timp, minerul transportat la Spitalul de Urgentã Floreasca a decedat, bilantul accidentului ridicându-se la doi morti si un rãnit.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *