În ciuda raziilor repetate efectuate de politistii TF, hotii de huilã nu se dau bãtuti. Pe o piatã în care cererea de cãrbune este tot mai mare odatã cu venirea frigului, cãrbunarii au gãsit solutia de a scãpa de lege.
Furturile de huilã au crescut în aceastã perioadã dat fiind faptul cã huila trece ca pâinea caldã iar cererea pe piata neagrã este mai mare decât oferta. Chiar dacã s-au luat mãsuri fãrã precedent pentru a-i tine pe hoti la distantã, fenomenul nu poate fi oprit. Cert este cã nu mai pierd minerii, cel putin teoretic, pentru cã huila furatã din vagoane nu mai este responsabilitatea CEH –ului pânã când nu intrã pe poarta termocentralelor. De multe ori hotii nu ajung dupã gratii, pentru cã mai nou îsi folosesc si copiii minori pentru a scãpa de rãspundere.
Astfel furã sute de kilograme de huilã si când sunt prinsi se constatã cã nu au vârsta pentru a rãspunde penal. Pãrintii lor ar putea fi trasi la rãspundere, însã la aparitia oamenilor legii se fac imediat nevãzuti si când sunt identificati si luati la întrebãri, nu recunosc cã si-au trimis odraslele la furat. Pe de altã parte, nu doar din gãri se furã cãrbune ci si de la exploatãrile miniere, unde cei care pãzesc huila sunt în unele cazuri în cãrdãsie cu hotii.
Maximilian Gânju