Mai multe gospodãrii din Petrosani, bransate la reteaua de apã potabilã au apometre antifurt. Investitia a fost fãcutã experimental si s-a realizat pe fonduri europene. Rezultatele dupã circa trei ani de analizã a sistemului sunt remarcabile spune conducerea Apa Serv Valea Jiului.
Toti consumatorii care vor beneficia de retele noi de apã, realizate în baza proiectului european derulat de Apa Serv Valea Jiului, vor avea instalate apometre cu telecitire. Operatorul de apã a instalat acest tip de contor inteligent la circa 20 de gospodãrii din cartierul Colonie-zona Turnu de Apã, iar timp de circa trei ani de zile s-a analizat cât sunt de eficiente, ce avantaje aduc si dacã este se impune înlocuirea contoarelor clasice cu unele cu telecitire.
”Rezultatele sunt foarte bune, iar avantajele sunt de ambele pãrti. Atât pentru noi cât si pentru consumatori, pentru cã omul nu mai trebuie sã-si facã citirea si sã ne-o transmitã, sã batã drumuri. Nu mai trebuie sã stea acasã si sã astepte angajatii Apa Serv sã vinã si sã-i citeascã consumul. De la noile echipamente se trimit mai multe rapoarte care indicã dacã apometrul a mers invers, un consum mediu precum si alte date si nu doar indexul, astfel încât angajatii îsi vor putea da seama dacã e vorba de un furt sau o defectiune sau o tentativã. Pe POIM avem în plan montarea acestor echipamente pe toate noile retele de apã ce vor fi realizate”, a explicat directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram. Dupã montarea apometrelor inteligente s-a constatat reducerea furturilor de apã, una din marile probleme cu care încã se confruntã regia de apã.
Maximilian Gânju