Singurii neurochirurgi din judetul Hunedoara pot fi gasiti in Petrosani. Cei doi medici au operat, duminica seara, pe creier, o tanara de 18 ani, care a fost victima unui accident rutier, petrecut sambata seara, in una din localitatile din Valea Jiului.

Specialisti au stat in sala de operatii mai bine de sase ore, pentru a salva viata tinerei, care prezenta un edem cranian marit pe suprafata creierului. Singurii neurochirurgi din judet au de-a face cu pacienti in stare critica, care provin din accidente rutiere sau persoane care sufera diferite traume craniene, rezultate in urma unor socuri sau traume la nivelul sistemului nervos de control, care regleaza activitatile din organism. Medicii Adrian Sora si Liviu Groza sunt prezenti amandoi la operatiile laborioase executate pe creier. Aceste interventii salvatoare pot dura si pana la 10 ore, timp in care cei doi medici si cadrele medicale prezente la interventiile chirurgicale depun eforturi pentru a salva viata pacientilor.

Pacienti transportati din tot judetul la Petrosani

Victimele accidentelor rutiere sau persoanele cu traume craniene si afectiuni ale sistemului nervos sunt transportate frecvent la Spitalul de Urgenta din Petrosani, pentru a fi tratate de singurii medici neurochirurgi din judet.

Acest lucru se intampla tocmai pentru ca la nivelul judetului Hunedoara nu mai exista alti medici neurochirurgi. Medicii de la Petrosani sunt singurii pe o raza de cateva sute de kilometri care efectueaza astfel deinterventii chirurgicale. Cele mai apropiate unitati spitalicesti in care mai exista specialisti in domeniu sunt Timisoara si Cluj.

Cu cateva luni in urma, medicul neurochirurg Liviu Groza a operat un barbat de 76 de ani, din Hateg, care si-a introdus un piron in cap. Barbatul a rezistat operatiei, acesta fiind externat la scurt timp dupa operatie.

85 de neurochirurgi in Romania

Conform informatiilor de pe site-ul Ministerului Sanatatii, in Romania sunt doar 85 de medici neurochirurgi. Cei mai multi dintre acestia lucreaza la centrele universitare din Timisoara, Cluj, Targu Mures, Bucuresti si Iasi.

Remuneratia unui medic neurochirurg este nesemnificativa, in raport cu munca prestata de acesta. In Romania, un neurochirurg nu castiga mai mult de 3.000 de lei lunar, in timp ce in statele membre ale Uniunii Europene acesta poate castiga pana la 6.000 de euro lunar.

Raul IRINOVICI