JIUL PETROSANI ÎNTR-UN ÎNCEPUT DE OCTOMBIRE ÎN CUPELE EUROPENE!

Pentru cei tineri sau ingnoranti, Jiul Petrosani nu a fost dintotdeauna în situatia de acum.
Dupã ce câstigase pe 23 iunie 1974, la Bucuresti, Cupa României (4-2 în finalã cu „Poli” Timisoara), Jiul primise dreptul de a juca în Cupa Cupelor, a doua competitie fotbalisticã în Europa, ca valoare, dupã Cupa Campionilor. Sortii i-au scos în cale puternicã echipa scotiana Dundee United…
Prima partidã a  Jiului în Scotia a fost îmbrãcatã în haina unei aventuri totale. Partidã tur din Scotia urma sã aibã loc miercuri, 18 septembrie 1974, iar Jiul a intrat în aceastã aventurã fãrã nici un fel de informatie prealabilã, nici mãcar legatã de traseu!?
Asa cum mentiona o cronicã în ziarul „Steagul Rosu” (Ion Vulpe), „Jiul a plecat la Dundee în postura unui grup turistic fãrã hãrti.”
Desigur raportat la mijloacele de comunicatie si transport de azi, explicatia tine de domeniul comicului. Echipa a plecat în cursul zilei de marti, prin Amsterdam, apoi la Glasgow a pierdut niste legãturi de tren, ajungând la Dundee în cursul zilei de miercuri la ora 4 dimineata, în ziua partidei! Si astfel, Dundee United – Jiul 3-0 (2-0), cu primul gol marcat din ofsaid, gol validat de arbitrul olandez Eric Boosten.
Prin declaratiile sale optimiste la venirea în tara, antrenorul Jiului, Titus Ozon, pãrea încrezãtor.
„Dundee United e o echipã robustã, care practicã un joc specific „insularilor”, de angajament total, deseori peste limita admisã de regulament. Cu aceleasi arme se va prezenta, desigur si la Petrosani. Cât priveste Jiul nu pot reprosa ceva apãrãtorilor, care si-au fãcut datoria, dãruindu-se în joc.
Deficitar rãmâne atacul, care a actionat cu teama . Nu vreau sã acuz înfrângerea, dar arbitrii olandezi si-au adus… contributia la inscriera primului gol (din ofsaid). Cu mai multã atentie se putea  evita înscrierea celorlalte douã goluri. La 0-2 pentru noi era cu totul altceva…
– Avem, totusi, sanse?
– Ne asteaptã un joc tot atât de greu ca primul, mai ales ca scotienii sunt hotãrâti sã-si apere handicapul, sã se califice în cea de-a doua mansã a Cupei Cupelor”.
SI-A VENIT SI ZIUA REVANSEI!
Douã sãptãmâni mai târziu, miercuri, 2 octombrie 1974. Zi rece de toamna, dar una de fotbal. Presa localã inventaria:
„Minerii Vãii Jiului angajati plenar în marea încercare”, „Abatajul – scoala oamenilor oteliti” sau „Extractia de cãrbune în perspectiva viitorului cincinal” erau titluri care ne sufocau. La televizor „se dãdea”, seara, „ Festivalul cântecului ostãsesc” sau filmul artistic „Fisurã” cu Bette Davis. Dar si, culmea, un meci în direct, de la ora 15:00, din Cupa U.E.F.A., Steagul Rosu Brasov- Besikstas Istanbul , preferat de TVR celui dintre Jiul si Dunde United. În fine, la cele douã cinematografe din Petrosani rulau „Mama Vitregã” la cinema „7 Noiembrie” si „Cojocelul fermecat” la cinema „Republicã”.
10.000 de oameni venti din toatã Valea Jiului umplu pânã la refuz, înainte cu o orã de începerea meciului, micile tribune ale vechiului stadion „Jiul” (acum Parcul „Carol Schreter”), asistând la un meci senzational.
Jiul porneste furibund, neluând în calcul handicapul de 0-3 în Scotia si deschide scorul în min. 15: combinatie G. Stan – Libardi, mingea ajunge la Bela Rozsnyai care îl învinge pe portarul McAlpine. Rozsnyai si Libardi fac ravagii în preajma careului scotian, venind astfel si golul de 2-0 în minutul 34: Libardi executa un sut de la 22 m, deviat în corner de portarul McAlpine, corner executat de Rozsnyai si reluat de Gogu Tonca, cu capul în plasã! Spre stupoarea generalã, în min. 55 cel mai bun jucãtor  de pe teren, Libardi, este schimbat cu Fildiroiu! Atacul nu mai functioneazã, în conditiile în care Gigi Multescu si Al. Nagy nu sunt în ceea mai bunã zi, Stoichita joaca timorat, Tonca se accidenteazã si este schimbat cu C. Musat, se joacã mai confuz…Si astfel se spulberã un vis, Jiul fiind foarte aproape de o calificare istoricã într-o fazã superioarã a unei Cupe Europene.

GENU TUTU

One thought on “JIUL PETROSANI ÎNTR-UN ÎNCEPUT DE OCTOMBIRE ÎN CUPELE EUROPENE!

  • 8 octombrie 2017 at 20:06
    Permalink

    Daca ar investi la Jiul Petrosani domnul Nicolae Sarcina poate vom mai vede fotbal de calitate in valea jiului si vom mai revedea gloria dealtadata

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *