Ministrul Toma Petcu s-a intalnit cu minerii care au fugit de surpare vineri la pranz si a aflat care ar fi cauza probabila a producerii accidentului colectiv de munca. Este vorba despre stalpii hidraulici care au cedat, dar exista si o cauza legata de tectonica zonei. Asta, pentru ca tavanul s-ar fi prabusit din cauza unui gol ce a fost semnalat undeva in zacamant, insa, principala cauza pare a fi legata de stalpii de sustinere, ce provin de la o firma din Gorj si care sunt de o calitate indoielnica. „Din ce am inteles, a fost un gol in tavan, care nu a putut fi apreciat si nu se stia ce se putea intampla, un gol care poate apare. Se pare ca sistemul de sustinere la grinzi a rezistat, in schimb la stalpi, spun ei, ca ar fi niste probleme si din aceasta cauza s-ar fi micsorat de la 2,10 m, undeva la 1,80 m si acolo se pare ca va fi o problema. Bineinteles, noi o sa lasam orgaqnele de ancheta si ITM si Procuratura sa isi faca ancheta si nu o sa ne antepronuntam”, a mentionat, dupa discutiile cu cei 7 supravietuitori ai accidentului colectiv de la mina Lupeni, Toma Petcu, ministrul Energiei.
Ministrul a spus ca oamenii vor primi ajutor, la fel ca si famiila indoliata, dar a mentionat ca se va avea in vedere modul in care CEH va face achizitii pe viitor, ca sa nu se mai vorbeasca de produse slab calitative. „Avem suficienti bani in conturi pentru a face achizitii importante pentru securitatea minei. Din pacate, din cauza unui istoric foarte prost al acestei companii si a iesirilor si intrarilor succesive din insolventa, CEH nu a avut relatii bune cu furnizorii de echipamente de siguranta. Incepand de acum, CEH, insa, are o situatie mult mai buna si poate face achizitiile necesare si, in maxim 2 saptamani, vin 200 de astfel de stalpi de sustinere. Nu au avut pana acum, ca la toate licitatiile nu s-a prezentat nimeni, din cauza insolventei”, a mai precizat ministrul Energiei.
Din pacate, achzitiile vin putin cam tarziu pentru minerul Codean Iuliu Lucian, care a pierdut lupta cu viata. El va fi inmormantat chiar de ziua lui, duminica, atunci cand ar fi implinit 40 de ani.

Diaan Mitrache