Update:Salvatorii au ajuns la primul miner si au reusit sa il scoata din zona in care a avut loc surparea. Acesta este constient, dar odata ajuns la suprafata urmeaza ca medicii sa il evalueze. Ceilalti doi mineri, prinsi si ei de prabusirea galeriei sunt cautati in continuare. Minerul care a fost gasit nu a putut sa le ofere detalii despre locul in care s-ar afla ceilalti doi colegi ai lui.

Un accident de muncã s-a produs, joi dupã-amiazã, la minã la Lupeni. Tavanul minei s-a prãbusit peste oamenii care lucrau la demontarea unor stâlpi ce urmau sã fie remontati într-o altã parte.
Echipele de salvare minierã au ajuns la locul producerii incidentului, acolo unde trei mineri sunt prinsi în surpare. Potrivit salvatorilor, minerii sunt în viatã, urmând acum sã fie efectuate operatiunile pentru scoaterea acestora din subteran. Salvatorii nu au putut face însã o estimare a timpului în care vor ajunge la mineri deoarece se avanseazã greu, iar portiunea prãbusitã se întinde pe mai multi metri. La ora închiderii editiei print operatiunile de salvare erau în plinã desfãsurare.
Prãbusirea galeriei a avut loc în jurul orei 14.00, în timp ce minerii munceau în abataj la demontarea unor stâlpi de sustinere. În acel loc de muncã lucra o echipã formatã din 11 mineri, iar 8 dintre ei au reusit ca sã iasã la suprafatã. Potrivit conducerii CEH din primele date surparea s-a produs din cauza tectonicii extrem de dificile din regiunea respectivã. Oamenii au fost prinsi la o adâncime de circa 500 de metri.
Imediat, dupã ce s-a dat alerta o echipã formatã din 6 salvatori minieri a intrat în subteran pentru a-i identifica pe cei trei mineri si a-i aduce la suprafatã. Echipa de salvare a reusit destul de repede sã ajungã în zona unde a avut loc prãbusirea galeriei dar din pãcate nu si la cei trei mineri. Oana Stoicuta, purtãtor de cuvânt al CEH spune cã distanta pânã la mineri nu este mare, doar de câtiva metri, dar se avanseazã extrem de greu. Din acest motiv nu se poate nici aprecia cam in cat timp va ajunge echipa de salvare la cei trei mineri. Cert este cã salvatorii au auzit zgomot si vocile a doi dintre mineri. Cauzele cu exactitate in privin?a producerii surpãrii urmeazã sã fie stabilite de o comisie de anchetã formatã din specialisti din cadrul CEH

La poarta minei s-au adunat mai multi oameni, rude si prieteni ai minerilor, care sunt îngrijorati de soarta acestora. Tot aici asteaptã si mai multe ambulante si medici pregãtiti pentru a le acorda îngrijiri medicale minerilor.
Lipsa echipamentelor si a materialelor de lucru îsi spune cuvântul. Oamenii lucreazã în conditii improprii. Mina Lupeni este inclusã în programul de închidere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a sosit la Mina Lupeni în jurul orei 18.00.
Monika BACIU