Gripa pândeste, vaccinuri nu-s!

Niciun medic de familie nu a primit vaccinuri, desi suntem în plin sezon al virozelor. Zeci de pacienti ajung la medicii de familie si acuzã stãri ce pot duce spre gripã.
Nu au fost deocamdatã semnalate cazuri, însã, medicii îi sfãtuiesc pe cei din grupele de risc sã îsi procure vaccinurile din farmacii, pentru cã dureazã prea mult pânã sosesc cele de la Ministerul Sãnãtãtii, care oricum sunt insuficiente.
„În mod normal, ar fi trebuit din septembrie sã primim vaccinul, pentru persoanele cu risc. Ca de obicei, nu este vaccin. În perioada asta  au început virozele. Deocamdatã, nu avem gripã în adevãratul sens al cuvântului, dar viroze sunt. Însã, ar fi foarte necesar ce oamenii din grupele de risc sã fie vaccinati cât mai repede posibil”, a spus dr. Constantin Gheorghiu, vicepresedintele Colegiului medicilor de familie din Hunedoara.
Niciodatã în ultimii ani prioritãtile nu s-a tinut cont de nevoile pacientilor, iar vaccinurile vin târziu si pot fi utile doar pentru o simptomatologie ce a afectat populatia în urmã cu un an.
„Altã datã am primit câte 15 de medic, la o populatie de mii de oameni. Toti colegii au primit cam 15 doze si este extrem de putin. Nu mã astept sã fie altfel acum. Se pare cã gripa va avea 3 tulpini în acest an si trebuie spus cã vaccinul antigripal este valabil pentru virusii care au circulat anul trecut. Nicãieri în lume nu se pot face vaccinuri instantaneu, dar este eficient”, a mai adãugat dr. Constantin Gheorghiu.
Ministrul Sãnãtãtii, Florin Bodog a promis cã vaccinarea antigripalã va începe abia la sfârsitul lunii octombrie si a admis cã este vorba despre un vaccin ce actioneazã asupra unui virus cu trei tulpini, prima transã de vaccinuri fiind acum în procedura de achizitie, pentru pacientii cu risc aflati internati în spitalele din România.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Gripa pândeste, vaccinuri nu-s!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.