Fostul vicepresedinte al PNL Hunedoara a cerut 500 de mii de lei de la un afacerist si în schimb a promis cã-l ajutã sã transporte cãrbune cãtre un CET. Simota a luat 200 de mii si a ”uitat” de angajament. Afaceristul este judecat pentru trafic de influentã, dosarul fiind înregistrat pe rolul instantei din Bacãu.
Anchetatorii sustin cã în vara anului 2010, S.C. CET S.A. Bacãu si S.C. Electrocentrale Oradea S.A. urmau sã încheie contracte de transport pentru cãrbunele achizitionat de la Societatea Nationalã a Cãrbunelui Oltenia, contracte pe care inculpatii Mazilu Gabriela si Mazilu Ovidiu si un om de afaceri (martor în cauzã) au încercat sã si le adjudece prin intermediul unei societãti controlate de acesta din urmã. În acest scop, omul de afaceri a luat legãtura cu Alin Simota, consilier judetean la acea datã, care i-a spus cã, prin influenta pe care o are pe lângã conducerea centralã a unui partid politic, îi poate asigura încheierea contractelor de transport, având în vedere cã, la acea datã, primarii din municipiile Bacãu si Oradea erau membri ai aceleiasi formatiuni politice.
Simota a cerut 500.000 de lei, bani ce urmau sã ajungã la partid.
Procurorii sustin cã sotii Mazilu Gabriela si Mazilu Ovidiu au fost de acord cu suma cerutã si cu plata unui avans de 50.000 de euro.
”Pentru obtinerea banilor solicitati ca avans, inculpata Mazilu Gabriela, folosindu-se de calitatea de director economic al SC CET SA Bacãu, a dispus plata unor datorii pe care aceastã societate le avea cãtre o firmã a omului de afaceri. Astfel, în luna septembrie 2010, cei doi inculpati si omul de afaceri au remis consilierului judetean, în patru transe, suma totalã de 210.000 lei.
Alin Simota a afirmat cã a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reusit sã încheie contractele de transport cãrbune respective.
Cauza a fost disjunsã pentru continuarea cercetãrilor fatã de persoana care, la data faptelor detinea functia de consilier judetean”, se aratã în rechizitoriul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacãu. Totodatã acestia au dispus trimiterea în judecatã, în stare de libertate, a sotilor Mazilu iar în cazul lui Simota s-a asteaptat extrãdarea din Emiratele Arabe Unite.
DNA a anuntat ieri, prin intermediul unui comunicat de presã, cã a finalizat cercetarea si a trimis dosarul cãtre judecãtori.
Maximilian Gânju