Perchezitii în Hunedoara într-un dosar de evaziune fiscalã cu un prejudiciu de 29 milioane euro

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitãtii Economice – IGPR, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul General au efectuat  ieri nu mai putin de 53 de perchezitii în Hunedoara, Bucuresti si în alte 21 de judete, într-un dosar de evaziune fiscalã cu un prejudiciu de aproximativ 29 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al IGPR, dosarul vizeazã sãvârsirii infractiunii de evaziune fiscalã în domeniul gestionãrii uleiurilor uzate.
În fapt, descinderile au avut loc în Bucuresti si în judetele Arad, Arges, Bacãu, Bihor, Buzãu, Cãlãrasi, Cluj, Constanta, Dâmbovita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Galati, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis si Vrancea, la sediile sociale si punctele de lucru a 17 societãti comerciale implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor uzate, care emiteau certificate de gestionare a acestor uleiuri.
Politistii au  ridicat înscrisuri de la 44 de societãti comerciale importatoare de uleiuri industriale, care au beneficiat de astfel de certificate, emise de societãtile implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare.
Potrivit anchetatorilor, unii operatori economici care au introdus uleiuri industriale pe piata nationalã ar fi evidentiat în actele contabile si în alte documente legale operatiuni fictive, care atestau îndeplinirea obligatiilor privind gestionarea uleiurilor uzate.
În acest mod, firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/litru cãtre Fondul pentru Mediu, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011 — 31 decembrie 2013, pentru diferenta dintre cantitãtile corespunzãtoare obligatiilor anuale de gestionare si cantitãtile de uleiuri uzate gestionate.
Prejudiciul cauzat bugetului Fondului pentru Mediu este de aproximativ 29 de milioane de euro.
La activitãti au participat politisti din cadrul inspectoratelor de politie din toate judetele în care se efectueazã perchezitii.

Advertisements