Reprezentantii Sindicatului Muntele au plecat la Bucuresti. Acestia s-au alãturat celor aproape 10.000 de persoane care au protestat împotriva trecerii taxelor sociale, de la angajator la angajat. Sindicalistii spun cã aceastã mãsurã va duce la scãderi salariale, cu 25%.
“Nu transferului contributiei de la angajator la angajat!”,  a fost mesajul sindicalistilor din Valea Jiului. Din Valea Jiului au participat la miting circa 30 de persoane.
“Suntem o delegatie de 30 de persoane. Nu suntem de acord cu trecerea contributiilor de la angajat la angajator. Pentru companiile cu probleme financiare aceasta nu este o mãsurã bunã”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
“Suntem toti liderii de sindicat de la CEH. Este si Istoc de la Mintia. Suntem vreo 50 de persoane de la CEH. Protestãm împotriva trecerii contributiilor de la angajator la angajat. Dacã acest lucru se va realiza si salariile angajatilor de la CEH vor scãdea”, a declarat Dorin Vezure, reprezentant al Sindicatului Muntele.
Mitingul este organizat de  Cartel Alfa, iar sindicalistii sunt nemultumiti de mãsurile anuntate de Executiv, în special de transferul contributiilor de la angajator cãtre angajat, ei spunând cã va determina ca majorarea salarialã anuntatã pentru debutul anului 2018 sã nu se regãseascã, de fapt, în veniturile nete.
„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintã un experiment singular si iresponsabil care riscã sã ducã la dezintegrarea sistemului national de securitate socialã. Acest plan guvernamental a stârnit deja reactii internationale, deoarece este de naturã sã submineze progresele realizate dupã decenii de campanie pentru justitie socialã si solidaritate si pentru drepturile si libertãtile cetãtenilor europeni. Plata contributiilor sociale exclusiv de cãtre angajat nu este aplicatã în nicio tarã UE. Dimpotrivã, în cele mai multe tãri, cota suportatã de angajator este mai mare decât cea plãtitã de lucrãtori (media UE este de 23,57% contributii angajatori, 13,35% contributii angajat), deoarece companiile au si o rãspundere socialã”, a declarat, marti, într-o conferintã de presã, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sindicalistii cer deblocarea negocierii si încheierii contractelor colective de muncã la toate nivelurile, plecând de la propunerea comunã de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederatii sindicale înaintatã Guvernului si modificarea Legii 62/2011 a dialogului social. La mitingul de la Bucuresti au fost si reprezentantii Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã.
Monika BACIU