Hunedorenii par a nu fi învãtat nimic din experienta anului trecut, când sute de proprietãti au fost afectate de urgia naturii. Potrivit datelor oficiale, la nivelul judetului Hunedoara au fost încheiate 32.034 de polite de asigurare obligatorii.
Totodatã, daunele plãtite au fost în sumã de 59.246.00 lei, conform datelor actualizate la data de 31 august anul curent. Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la nivelul judetului Hunedoara doar putin peste 16% dintre hunedoreni au o astfel de politã. Ba mai mult, fatã de anul trecut se constatã o scãdere a numãrului de polite de asigurare încheiate.
Mai exact, potrivit PAID, la data de 31 mai 2016, doar 33.057 de hunedoreni au aveau polite de asigurare pe locuinte.
“În situatia în care persoanele fizice sau juridice nu îsi asigurã locuintele aflate în proprietate, nu beneficiazã, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despãgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. În plus, nerespectarea de cãtre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei constituie contraventie si se sanctioneazã cu amendã de la 100 la 500 lei”, se aratã pe site-ul PAID.
Asigurarea obligatorie e…facultativã. Fiecare proprietar ar trebui sã aibã încheiatã o politã de asigurare si pentru locuintã.
Monika BACIU